- Z dotychczasowego przebiegu zbioru w Suedzucker Polska należy być bardzo zadowolonym i podziękować plantatorom oraz firmom kopiącym buraki, że nie przestraszyli się prognoz pogody i nie ulegli emocjom. Dzięki takim działaniom cukrownie pracują na świeżo wykopanych burakach, a plantatorzy z dnia na dzień uzyskują coraz wyższe plony - informują doradcy koncernu.

Pogoda jest nieprzewidywalna i trudno określić jak będzie dalej przebiegał listopad. Na razie jest wyjątkowo ciepło, ale też i sucho. Brak wilgoci w glebie wpływa na straty podczas zbiorów, konkretnie na łamanie się korzeni buraka. Problem ten jednak nie dotyczy wszystkich plantacji.

- Na najbliższy tydzień listopada prognozy pogody wyglądają dość optymistycznie. W tym miejscu należy przypomnieć, że ponad 30 kombajnów sześciorzędowych, które rekomendujemy do świadczenia usług w tym sezonie, jest w stanie w ciągu dwóch tygodni wykopać ponad 30 proc. naszego areału - informuje Suedzucker.

Jak informują dorady firmy zdrowy aparat liściowy, prawidłowo wynawożonej plantacji w ciągu 3-4 dni może dać przyrost masy buraków aż 1 t/ha. Trzeba też pamiętać, że dłuższe spadki temperatur poniżej minus 6-8°C, mogą uszkodzić buraki, utrudnić zbiór i przyczynić się do strat.

Jak prawidłowo przechować buraki? Przechowalnictwo zawsze wiąże się ze stratami, które wynikają z długości tego okresu, jakości złożonych buraków, pogody, a też okrycia pryzm. Dobrze usypana i zabezpieczona pryzma to jeden z czynników, który wpływa na jakość.

- Miejsce pod pryzmę powinno być wyrównane, wolne od kolein, zlokalizowane w miejscu pozwalającym w każdych warunkach na załadowanie buraków. Do przechowalnictwa kierujemy buraki z jak najniższym zanieczyszczeniem mineralnym, wolne od chwastów, liści, zdrowe i nie uszkodzone - przypominają specjaliści z Suedzucker.