Nowe odmiany mają dawać wyższy o 15 proc. plon i lepszą odporność na suszę dzięki biotechnologii mają być dostępne na globalnym rynku od 2020 roku.

BASF Plant Science i KWS SAAT AG poinformowały o współpracy w dziedzinie zastosowania biotechnologii roślin w uprawie buraka cukrowego. Głównymi celami tego długofalowego projektu jest zwiększenie zawartości cukru i wyższa wydajność energetyczna oraz rozwój odmian bardziej odpornych na suszę z przeznaczeniem na rynek.

W ramach tej współpracy oba przedsiębiorstwa łączą swoje kompetencje w dziedzinie uprawy i biotechnologii w celu opracowania ulepszonych genetycznie odmian buraka cukrowego. Jest to jasne opowiedzenie się przez KWS za burakiem cukrowym jako rośliną wielkich upraw w uzupełnieniu do klasycznej uprawy – uważa dr Günter Strittmatter, kierownik działu badań naukowych w KWS SAAT AG.

– Cieszymy się bardzo z partnerstwa z KWS jako specjalizującego się w uprawie buraka cukrowego i operującego na skalę światową producenta materiału siewnego – powiedział Marc Ehrhardt, Group Vice President w BASF Plant Science. – Ta współpraca jest kolejnym krokiem milowym naszej strategii jako partnera technologicznego nasiennictwa, polegającej na połączeniu najlepszych właściwości genetycznych z najlepszym materiałem siewnym danej rośliny uprawnej. Dzięki temu rolnicy na całym świecie mogą czerpać korzyści z uprawy wysokoplonowych odmian i wydajniej gospodarować – dodał.

Źródło: BASF/farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!