Jak podaje LIZ - Rolnicze Doradztwo w Uprawie Buraka Cukrowego w porównaniu do roku ubiegłego, głównie z powodu suszy średnie plony korzeni w rejonie plantacyjnym Pfeifer & Langen Polska SA, są niższe w zależności od rejonu ok. 25-20 proc. Jeszcze niższe plonu uzyskali ci rolnicy, którzy w ciągu sezonu dopuścili się w uprawie jakichś znaczących błędów i odstępstw od prawidłowej agrotechniki.

Pocieszające jest dla wielu to, że zazwyczaj tendencja w zawartości cukru jest odwrotna. Jak podaje LIZ w Wielkopolsce, już na początku kampanii pod koniec września wartości tego parametru często przekraczała 18 proc. Najsłodsze buraki zbierano na przełomie I i II dekady października - ponad 20 proc. (w rejonie plantacyjnym Gostyń i Miejska Górka).

W późniejszym okresie nastąpiło wznowienie wegetacji buraków (skutek opadów i poprawy warunków wilgotnościowych gleby). Nastąpił efekt rozcieńczenia, który miał wpływ na obniżkę zawartości cukru nawet do 18,5-19,5 proc. w Wielkopolsce oraz 17 proc, w rejonie plantacyjnym Glinojeck.

Tak wysokie zawartości cukru umożliwiają przy mniejszych plonach korzeni uzyskanie plantatorom buraków, plon biologicznego cukru na poziomie 9-11ton z 1 ha.