W ciągu miesiąca cukier biały potaniał o 11 proc. W ujęciu rocznym cukier nierafinowany kosztuje mniej o 21 proc., a biały 18 proc. - podała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Jeszcze w lutym tego roku cukier był rekordowo drogi; jego cena osiągnęła poziom nienotowany od 30 lat - w lutym na nowojorskiej giełdzie trzeba było zapłacić za tonę tego produktu aż 780 dolarów.

W opinii ekspertów powodem ostatnich spadków notowań są problemy ekonomiczne europejskich gospodarek.

Spadają też notowania kakao. W Nowym Jorku towar ten stracił na wartości 6 proc. i kosztuje 2170 dolarów za tonę, a w Londynie o 7 proc. mniej, do 1,4 tys. funtów za tonę. Powodem spadków cen jest duża podaż ziarna z zachodniej Afryki.

Kakao jeszcze kilka miesięcy temu było równie drogie jak cukier. Ceny kakao osiągnęły swoje maksimum w lutym br. Tona kosztowała wtedy 3546 USD. Wówczas powodem dużych wzrostów cen tego produktu były zamieszki na Wybrzeżu Kości Słoniowej - kraju, który dostarcza ok. 40 proc. światowej produkcji.

Do wysokich cen cukru i kakao przyczyniły się też spekulacje na giełdach.

W Polsce ceny detaliczne cukru w lutym tego roku osiągnęły rekordowy poziom 7 zł za kg i od tego czasu spadają. W listopadzie br. - według notowań portalu dlahandlu.pl - są one na poziomie średnio 3,65 zł/kg (od 2,69 do 4,39 zł/kg).

Podobał się artykuł? Podziel się!