Na ostatnie spadki notowań wpłynęła zapowiedź rekordowej produkcji cukru w Brazylii, która jest jego największym producentem i eksporterem. Kampania już ruszyła i jej przebieg wskazuje na bardzo dobre wyniki.

Większa niż oczekiwano ma być także produkcja w Meksyku i Tajlandii.

Za spadkiem notowań przemawiała fakt, iż w maju na nowojorskiej giełdzie realizowane są kontrakty na rekordową, najwyższą od 30 lat, ilość cukru surowego - ponad 1,4 mln ton oraz umacniający się dolar. W ocenie ekspertów, tak duża ilość cukru na rynku, który trafi w większości prawdopodobnie do Azji i na Bliski Wschód, musiała obniżyć jego ceny.

W opinii analityków, realny jest dalszy spadek notowań cukru, ale należy wziąć pod uwagę, że obecnie ceny cukru są poniżej kosztów produkcji w Brazylii i trudno oczekiwać, żeby taki stan utrzymał się dłużej.

Według danych niemieckiej firmy monitorującej rynek cukru i biopaliw - F.O. Licht, w ciągu najbliższego roku nie są przewidywane większe zmiany cen światowych. W kontraktach terminowych na koniec 2013 r. i początek 2014 r. ceny cukru surowego wynoszą 400- 420 USD/ t, a cukru białego 500-520 USD/t.

Ceny cukru na rynku krajowym spadają pod wpływem dużej podaży z kampanii sezonu 2012/2013 oraz malejących cen na rynku międzynarodowym. W marcu br. ceny zbytu cukru paczkowanego spadły o 0,9 proc. w porównaniu z miesiącem poprzednim do 3,29 zł/kg. Rok wcześniej cukier paczkowany kosztował średnio 3,54 zł/kg.

Ceny zbytu cukru workowanego, który jest zużywany w przemyśle przetwórczym, charakteryzowały się mniejszą dynamiką spadku (0,3 proc.) i ukształtowały się na poziomie 3,24 zł/kg. W marcu 2012 r. trzeba było za niego zapłacić 3,28 zł/kg. Cukier w sklepach (cena detaliczna) kosztował średnio w marcu br. - 3,83 zł/kg, a w analogicznym okresie ubr. - 3,96 zł/kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!