Ceną cukru zakołysało tym razem w górę. W ciągu tygodnia zdrożał z 771,6 $/t. do 799,1 $/t., czyli o ponad 3,5 proc. Magiczna granica 800 $/t. jest bardzo blisko. Ponownie też wzrosło zainteresowanie mniej atrakcyjnym cukrem surowym. Różnica ceny w stosunku do białego zmalała do ok. 69 $/t.

Ceny cukru w Brazylii i Tajlandii są relatywnie stabilne. W Indiach staniał on w ciągu tygodnia o ponad 4 proc. Należy więc sądzić, że ostatnie wydarzenia na giełdzie w Londynie nie są zapowiedzią nowej fali spekulacji.

Może ją natomiast wywołać nagła decyzja Rosji o imporcie cukru. Nie jest to wykluczone zważywszy, że od grudnia ubiegłego roku jego cena detaliczna wzrosła w tym kraju o ok. 25 proc. Podważa to wiarygodność wcześniejszych raportów o względnie dobrym zaopatrzeniu Rosji w ten produkt spożywczy.