To już kolejna prognoza, która potwierdza mniejszą produkcję. Należy pamiętać o tym, że producenci cukru w Polsce przenieśli część limitów produkcji z ubiegłego sezonu na bieżący. Oznacza to, że być może będą te limity przenoszone na kolejny sezon ze względu na niezadowalające plony buraków cukrowych i uzysk cukru.

Związek Plantatorów uważa, że za spadek produkcji cukru odpowiadają m.in. warunki pogodowe - wysokie temperatury. Produkcja cukru ich zdaniem będzie mniejsza o 100 tys. ton od zakładanej i wyniesie 1,3 mln ton. W porównaniu do wyniku z ub. r. w wysokości 1,95 mln ton oznacza to redukcję produkcji aż o 1/3.

Mniejsza produkcja w br. to także efekt sprzedaży kwot produkcyjnych przez polskich producentów cukru. Produkcja rzędu 1,3 mln jest o 300-350 tys. ton mniejsza od konsumpcji.

Jednak cukru nie będzie brakowało na świecie. Firma konsultingowa Kingsman podniosła swoją prognozę i podała, że nadwyżka cukru w sezonie 2008/09 wyniesie 3,29 mln ton. Światowa produkcja jest prognozowana na 166,3 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy, konsumpcja zaś na 163,0 mln ton.

Nic dziwnego. Polska produkuje coraz mniej cukru, a dla przykładu Tajlandia coraz więcej.
Tajskie ministerstwo rolnictwa prognozuje, że tegoroczny eksport cukru będzie najwyższy od pięciu lat i przekroczy 5 mln ton. Konsumpcja cukru w Tajlandii wynosi rocznie ok. 2 mln ton.
Nadwyżka cukru jest sprzedawana jeszcze nie do UE, ale do innych państw azjatyckich Indonezji, Japonii, Tajwanu i do krajów Bliskiego Wschodu.

Źródło: farmer.pl; FAMMU/FAPA