Cena cukru na giełdzie w Londynie niewiele zmieniła się w stosunku do notowań z poprzedniego tygodnia. Wzrost z 725,3 $/t do 732,4 $/t (+ 7,1 $/t) czyli o zaledwie 1 proc., nie nosi znamion trendu wzrostowego. Ostatnia podwyżka oceniana w kontekście minionych 2 tygodni również potwierdza uspokojenie na rynku. Cukier w tym okresie zdrożał o niewiele ponad 3 proc.

Potwierdzają to porównania notowań z końca I dekady listopada kiedy to nabywcy płacili po blisko 790 $ za tonę cukru, z aktualnymi. Obecnie na koniec I dekady grudnia, nie oferują oni więcej jak niespełna 732,5 $/t. Oznacza to spadek cen transakcyjnych w przeciągu miesiąca o blisko 57,5 $ na tonie, czyli ponad 7 proc.

Cena cukru wciąż jest jednak wysoka. W porównaniu do tej z końca I dekady grudnia 2009 roku, wzrosła o ponad 132,5 $/t., czyli 22 proc.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!