Agrotechnika ziemniaków zdecydowanie różni się od pozostałych upraw. Nie są to jednak różnice, które wpływałyby na rozwój chwastów, poja-wiają się one na każdej plantacji ziemniaków. Spulchnianie (obsypywanie) gleby, które wykonuje się w celu osiągnięcia większej liczby i masy bulw, wykorzystują także chwasty, zwłaszcza po ostatnim obredleniu.
GROŹNI KONKURENCI
Do najbardziej pospolitych i popularnych gatunków chwastów dwuliściennych należą: dymnica pospolita, gorczyca polna, gwiazdnica pospolita, fiołek polny, jasnota różowa i purpurowa, komosa biała, powój polny, przetaczniki, rdesty – głównie powojowaty, rzodkiew świrzepa, sporek polny, szarłat szorstki, tasznik pospolity i tobołki polne. Wśród gatunków jednoliściennych należy wymienić: chwastnicę jednostronną, palusz-nik krwawy, perz właściwy, tomkę ościstą, wiechlinę roczną, włośnicę zieloną i w nieco mniejszym nasileniu występującą włośnicę siną oraz wyczyniec polny.
Autor: M Ptaszyński
Opis: Odchwaszczanie przed wschodami ziemniaków i chwastów
Do zwalczania tych oraz występujących lokalnie gatunków wykorzystywane są metody mechaniczne, mechaniczno-chemiczne oraz domi-nujące metody chemiczne. Metody mechaniczne są stosowane na małych plantacjach (maksymalnie do kilku hektarów), mechaniczno-chemiczne zyskują sobie popularność w gospodarstwach, w których stosowane są metody integrowane i proekologiczne, jednak zdecydowa-nie najwięcej plantacji jest odchwaszczanych typowo chemicznie.W uprawie ziemniaków rolnicy wykonują na ogół jeden zabieg. Jeżeli spodziewają się intensywnego zachwaszczenia już bezpośrednio po wschodach, wykonują zabieg doglebowy, inni czekają do wschodów i możliwości rozpoznania chwastów, co jest bardzo pomocne w doborze herbicydów.