Jak informują analitycy FAMMU/FAPA eksport zmniejszył się wówczas ilościowo o 58 proc. do 94,7 tys. t, a wartościowo o 42 proc. do 62,5 mln EUR wobec wyników z pierwszego półrocza 2010 r. W tym samym czasie import gwałtownie wzrósł i do Polski trafiło 184,2 tys. t cukru. To o ponad dwuipółkrotnie więcej niż w okresie styczeń-czerwiec ubiegłego roku, kiedy sprowadzono 64,7 tys. t - o wartości 100,7 mln EUR (plus 230 proc.!).

Wyższa dynamika spadku ilości niż wartości eksportu, a w przypadku importu wyższa dynamika wzrostu wartości niż ilości, to skutek rekordowo wysokich cen cukru w pierwszej połowie 2011 r. Powodem wystąpienia deficytu w handlu zagranicznym polskim cukrem w pierwszym półroczu 2011 r. jest niska produkcja cukru w 2010 r., która wyniosła zaledwie 1,43 mln t i nieznacznie przekroczyła kwotę produkcyjną (o około 30 tys. t) - czytamy w raporcie FAMMU/FAPA.