Zdaniem eksperta jeżeli plony utrzymają się na średnim poziomie z ostatnich lat (ok. 55 ton/ha), to zbiory buraków w Polsce mogą wynieść 10,5 mln t, a produkcja cukru ok. 1550 tys. - Produkcja może być o 140 tys. t większa od kwoty produkcyjnej i cukier pozakwotowy będzie eksportowany poza obszar Unii Europejskiej oraz zużywany w przemyśle chemicznym i farmaceutycznym - podaje IERiGŻ.

Z kolei według danych Międzynarodowej Konfederacji Europejskich Plantatorów Buraka (CIBE) powierzchnia zasiewów buraków cukrowych w UE w 2012 r. wynosi 1,58 mln ha i jest o 1,2 proc. większa niż przed rokiem. Areał ten obejmuje także zasiewy buraków do produkcji bioetanolu. Według danych F.O. Licht powierzchnia uprawy buraków cukrowych przeznaczonych do produkcji cukru wynosi 1,42 mln ha i jest taka sama jak w sezonie poprzednim - czytamy w raporcie.