Ja informują eksperci firmy Südzucker Polska badania i doświadczenia prowadzone w trakcie pokazów wskazują, że ok. 5 proc. strat podczas zbioru jest nie do uniknięcia.

- Niestety jak pokazuje życie, są sytuacje, że zbiór wykonany przez „przypadkową" firmę, po atrakcyjnej cenie, kończy się ponad normatywnymi stratami. Aby się tego ustrzec, zalecamy kontrolę jakości kopanych buraków - dodają przedstawiciele koncernu. Od jakości zebranych buraków złożonych w pryzmach, będzie też zależała wielkość ubytków.

Na co trzeba szczególnie zwrócić uwagę? Po pierwsze aby na korzeniu nie było pozostałości liści (zbyt wysokie ogławianie) należy zmniejszyć prędkość wyorywania, naostrzyć noże ogławiacza, nie można też zapomnieć o zwiększeniu szczeliny cięcia ogławiacza i podniesienia grzebienia. Po drugie w sytuacji, kiedy z kolei ogławianie wykonywane jest zbyt nisko, specjaliści z Südzucker twierdzą, że wtedy trzeba zmniejszyć szczelinę cięcia, wyżej ustawić ogławiacz i obniżyć grzebienie.
Podczas zbioru należy też zwrócić uwagę na skośnie ogławianie. Jak temu przeciwdziałać? - Zmniejszyć docisk sprężyny, naostrzyć noże i też zwolnić prędkość - podpowiadają przedstawiciele koncernu.

Kiedy korzenie buraka ułamane są powyżej śr. 2 cm trzeba je głębiej wyorywać i przede wszystkim zmniejszyć prędkość pracy. Podobnie należy zrobić w wypadku pęknięć lub zadrapań na korzeniu. W tej sytuacji dodatkowo radzi się zmniejszenie wysokości rozładunku.

Z kolei płytsze i wolniejsze wyorywanie, a także zwiększona intensywność doczyszczania potrzebna jest, kiedy mamy do czynienia z dużym zanieczyszczeniem ziemią.