Z analizy podstawowych parametrów surowca do produkcji cukru wynika, że będzie to słodki, średnio długi sezon - wynika z danych firmy Südzucker.

- Buraki cukrowe, tak jak w roku ubiegłym, będą przerabiane w pięciu cukrowniach. Kampania rozpoczyna się 11 września w cukrowniach: Cerekiew, Strzelin i 12 września w Świdnicy. We wszystkich trzech śląskich cukrowniach oczekujemy blisko 125-dniowej kampanii. W Ropczycach i Strzyżowie kampania rozpocznie się odpowiednio 25 września i 2 października - informuje Südzucker.

Jak wynika z badań plantacje buraka są w bardzo dobrym stanie. Pozwala to oczekiwać plonów wielkości ponad 60 t/ha oraz polaryzacji w granicach 17,5 proc.

- Łącznie planujemy skupić ponad 2,7 mln t buraków i wyprodukować ok. 430 tys. ton cukru - podaje koncern.

Podobał się artykuł? Podziel się!