Nordzucker ma obecnie dwie cukrownie w Polsce i najmniejszy ze wszystkich krajowych producentów limit produkcji: 132 tys. ton cukru. Stanowi to niecałe 10 proc. udziałów w rynku.

Miesiąc temu Nordzucker opublikował wyniki finansowe, które są gorsze od wcześniejszych prognoz. W sezonie 2009/10 odnotowano stratę wynoszącą 10 mln EUR wobec 44 mln EUR zysku w poprzednim sezonie.

Z informacji firmy wynika, że straty powstały na skutek zakup za 750 mln EUR firmy Nordic Sugar (cukrowy oddział Danisco) i wycofania się w listopadzie 2009 roku ze spółki Eurosugar.

Nordzucker zapowiedział plan restrukturyzacyjny swoich oddziałów, w ramach którego pracę ma stracić 300 osób. Planowane zmiany organizacyjne mają spowodować, że za cztery lata koszty firmy zmaleją o 67 mln euro.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!