O tym, że pierwsze kombajny buraczane wyjechały już w pole pisaliśmy wczoraj. Najpierw ruszyły cukrownie Pfeifer & Langen Polska. Również koncern Südzucker Polska rozpoczął skupowanie buraków.

Jak rozpoznać, że buraki są gotowe do zbioru? Objawem technologicznej dojrzałości buraka jest postępujące żółknięcie i zasychanie najstarszych liści oraz brak przyrostu nowych liści. Dlatego zaleca się rozpocząć zbiór jak najpóźniej - najlepiej po 180 dniach wegetacji - trzeba uwzględnić przy tym warunki pogodowe, a także wyznaczony przez cukrownię termin odbioru korzeni. Proces nagromadzania cukru i tworzenia plonu korzeni może trwać przy sprzyjającej pogodzie nawet do połowy listopada. Zatrzymuje go dopiero skrócenie dnia i obniżenie temperatur.

Podczas zbioru ważne jest aby odbywał się on w taki sposób, aby ograniczyć straty plonu korzeni. Istotne jest ograniczenie zanieczyszczeń i uszkodzeń, dlatego warto wcześniej sprawdzić pod względem technicznym kombajny.

Jak informuje Südzucker, aby zapewnić najwyższy poziom usług, przeprowadzono ocenę stanu technicznego kombajnów. - Firmy i usługodawcy którzy przeszli pozytywną ocenę specjalistów, są rekomendowani do świadczenia usług kopania buraków - dodają.

Jak podkreślają specjaliści firmy, kontrola jakości pracy maszyn kopiących jest niezwykle ważnym czynnikiem, mającym wpływ na plon i jakość zebranego surowca.

Przypominają, że ważne jest właściwe ustawienie wyorywaczy, podzespołów czyszczących a także o właściwą prędkość. Wszystko to wpływa na prawidłowe ogłowienie i zabezpiecza przed powstaniem uszkodzeń, zmiażdżeń, pozostawaniem niewykopanych buraków na polu i nadmiernym zanieczyszczeniem ziemią.

Podobał się artykuł? Podziel się!