Mniejsza produkcja cukru to efekt zmniejszenia areału buraków cukrowych w tym kraju, podaje FAMMU/FAPA. W roku 2009 bowiem powierzchnia uprawy spadła o 13 proc. do 326 tys. ha.

Ukraińskie ministerstwo rolnictwa stwierdza, że niedobory cukru w tym roku zostaną zaspokojone za sprawą importu z Białorusi (100 tys. t białego cukru) i krajów trzecich (250 tys. t cukru surowego).

Z prognoz ministerstwa wynika tez, że w 2010 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych może wzrosnąć do 400 tys. ha. Nie podano jednak, co będzie powodem takiego wzrostu.

W momencie kiedy Ukraina była włączona w struktury ZSRR, produkowano tam 5 mln t cukru. Obecnie produkcja wynosi około 1,5 mln t. konsumpcja natomiast oscyluje w granicach 2 mln t rocznie.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!