PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kwotowanie pozwala na stabilizację rynku

www.portalspozywczy.pl

Autor: portalspozywczy.pl

Dodano: 28-02-2013 14:22

Tagi:

- Kwotowanie pozwala w okresie długofalowym na stabilizację rynku i zapobiega bardzo silnym wahaniom cen cukru na rynkach światowych - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Marcin Mucha, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce.



- Cukier należy do tych produktów, którego wahania na rynkach światowych są największe. Limity trzymają to w ryzach, a jednocześnie pozwalają na zabezpieczenie dostaw zarówno dla konsumentów jak i przemysłu, bo dają gwarancję pewnej podaży a jednocześnie nie destabilizują rynku. Kwoty są jednym z mechanizmów ochronnych lokalnego rynku, które w różnej formie są stosowane niemalże we wszystkich krajach świata produkujących cukier, że wystarczy wspomnieć te największe jak Brazylia, Tajlandia, Indie, Chiny, USA czy Australia - mówi Marcin Mucha, dyrektor biura Związku Producentów Cukru.

Jednak przedstawiciele m.in. koncernów spożywczych są za zniesieniem kwot, bo ich zdaniem liberalizacja na rynku cukru wpłynie na obniżenie cen cukru.

- Dla przetwórców najważniejsza jest cena surowca i to jest zrozumiałe, bo my też chcielibyśmy, żeby buraki kosztowały 10 zł za tonę, jednak jest to po prostu nierealne. Przetwórcy porównują nasze ceny cukru z cenami, które funkcjonują w krajach spoza UE, takich jak np. Brazylia. Tam jednak produkuje się cukier z trzciny cukrowej, którą zupełnie inaczej się zasiewa i zbiera niż buraki cukrowe, nie mówiąc już o niższych kosztach produkcji i pracy. Czasem stosują również porównania do tzw. ceny referencyjnej, wprowadzając wszystkich w błąd, że jest to cena docelowa czy też rekomendowana przez KE. Jednak ta cena została ustalona tylko i wyłącznie po to, aby określić podstawę do ustalenia działań ochronnych i nie ma to nic wspólnego z ceną rynkową - dodaje Marcin Mucha.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • szarak 2013-03-03 11:08:32
    @AST jesteś śmieszny i piszesz nie prawdę .Ceny cukru w niemczech i francji są na podobnym poziomie co w polsce . nie masz zielonego pojęcia o światowej produkcji cukru i mechanizmach regulującej handel cukru .
  • AST 2013-03-02 21:37:59
    PO CO CYTUJECIE TE BZDURY??? FRANCJA I NIEMCY MAJĄ NIŻSZE CENY CUKRU JAK W POLSCE. DLACZEGO MY MAMY PLACIĆ ZA NIEUDACZNICTWO ZARZĄDÓW KONCERNÓW CUKROWYCH, ZA ICH CWANIACTWO? DLACZEGO U NAS NIE MOŻE CUKIER KOSZTOWAC TYLE ILE W NIEMCZECH? DLACZEGO U NAS NIE MA TAŃSZEGO CUKRU JAK W NIEMCZECH I FRANCJI? BO JEST ZMOWA I MONOPOL. PAN MUCHA WIDAĆ UWAŻA INNYCH ZA GŁUPICH. NIESTETY. PYTAM DALEJ. DLACZE W TAKIM RAZIE ZNISZCZONO GORZELNIE ROLNICZE JAK MOZNA BYŁO ZROBIĆ KWOTOWANIE PRODUKCJI A RZĄD TEGO NIE CHCIAŁ MIMO PROPOZYCJI PRODUCENTÓW? DLACZEGO GORZELNIE PRODUKUJĄC ETANOL MOGŁY SPRZEDAWAĆ GO TYLKO WYBRANYM FIRMOM A NIE NA WOLNYM RYNKU GDY CENY BYŁY WOLNORYNKOWE? NAUCZMY SIE NIE BYĆ GŁUPCAMI. JUŻ DOŚĆ BŁĘDÓW POPEŁNILI RZĄDZĄCY POLSKĄ.
  • B2R 2013-03-01 08:44:44
    Dziękujemy redakcji za przedstawienie zdania europejskiego lobby producentów buraków cukrowych oraz producentów cukru. A teraz prosimy o zdanie przedstawicieli konsumentów cukru. Moze opinia producentów soków, przetworów owocowych, słodyczy? Rozumiem, że to jest portal rolniczy, ale warto pokusić się na odrobinę obiektywizmu.
  • W-40 2013-02-28 21:24:10
    kwotowanie cukru jest bardzo potrzebne , da to szanse na stabilne dochody do 2020 roku producentom cukru jak i plantatorom. jest to szczególnie ważne w sytuacji prywatyzacji KSC. Gdzie stabilna syytuacja może zadecydować o powodzeniu całego procesu prywatyzacji
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.0.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!