Najwięcej buraków uprawia się w Niemczech - 409 tys. ha, na kolejnym miejscu jest Francja 357 tys. ha. W sumie w tych krajach powierzchnia zajmuje prawie połowę produkcji. Dużymi ośrodkami upraw są także Polska (192 tys. ha, co daje 12 proc. udział) i Wielka Brytania (103 tys. ha).

Komisja Europejska prognozuje, że w sezonie 2012/13 (październik/wrzesień) produkcja cukru wzrośnie o 3 proc. do 18,825 mln ton, w tym aż 871,4 tys. ton z tytułu przeniesienia. Kwota produkcyjna w wysokości 13,3 mln ton zostanie zatem przekroczona aż o 5,35 mln ton. Sezon wcześniej ilość wytworzonego cukru pozakwotowego była mniejsza o 18 proc. - podaje FAMMU/FAPA.

Największe nadwyżki mają Francuzi - 1,8 mln ton, Niemcy - 1,7 mln ton. KE szacuje, że produkcja w Polsce wzrośnie do 1,7 mln ton, a nadwyżka produkcyjna wyniesie 300 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!