KZPBC podkreśla, że obecnie największym problemem w uprawie tego gatunku jest powtórne zachwaszczenie. Największe straty zachwaszczenie buraków powoduje jednak od początku wschodów do 6 tygodni po wschodach. Jest to tzw. „krytyczny okres konkurencji", podczas którego chwasty muszą być koniecznie usunięte, aby zapobiec stratom. Później, kiedy rośliny się rozrosną i zakryją liśćmi powierzchnię gleby w międzyrzędziach, chwasty są mniej groźne. Ale pogarszają ogólne warunki fitosanitarne, sprzyjają porażeniu buraków przez choroby, utrudniają stosowanie środków ochrony roślin, jak i przeprowadzenie mechanicznego zbioru.

W uprawach buraków najgroźniejszą chorobą jest chwościk buraka, który ujawnia się przeważnie pod koniec czerwca i na początku lipca. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa właśnie w tym czasie poinformowała za pośrednictwem Internetowego Systemu Sygnalizacji Agrofagów, o pierwszych komunikatach wystąpienia objawów tej choroby. Jakie one są? Na początku na zewnętrznych liściach rozety występują drobne, okrągłe plamki, które mają średnicę od 2 do 5 mm. Otoczone są one brązową lub czerwoną obwódką. Następnie na plamkach po kilku dniach od momentu zakażenia tworzą się czarne punkty, które są skupiskiem zarodników konidialnych patogena.

- Zagrożenie chwościkiem może powstać w każdej chwil. Służby surowcowe producentów cukru czuwają nad tym i będą informować plantatorów o nadejściu zagrożenia - dodaje Kobza.