W konkursie „Tradycyjne i regionalne produkty ziemniaczane", którego jury przewodniczył Robert Makłowicz, wyrózniono trzy potrawy. Trzecie miejsce zajęły słodkie „Marcepany ziemniaczane" Ewy Korolewicz. Drugie miejsce wywalczyły pyzy ziemniaczane „Biedaki" Martyny Częścik. Natomiast pierwsze miejsce - podbijając serca i żołądki jury - zdobyły „Gołąbki z ziemniaków" kurpiowskiego stowarzyszenia Koła Gospodyń Wiejskich.

Złotym medalem, przyznanym m. in. przez Władysława Łukasika, prezesa ARR, wyróżniona została Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka w Strzekęcinie za jadalną odmiane ziemniaka Irga. Drugi złoty medal trafił do Rolniczej Spółdzielni Białuty, za nowoczesną technologię próżniowego pakowania obranych ziemniaków, przeznaczonych do spożycia. Trzecim złotym medalem odznaczony został Wojciech Nowacki z IHAR-PIB, za książkę zatytuowaną „Ziemniaki, cenne warzywo w polskiej tradycji kulinarnej".

- Kryterium konkursu było m. in. doskonalenie produkcji i przetwórstwa ziemniaków oraz wszelkie działania mające na celu promocję ziemniaków - uzasadniał W. Łukasik.

Nagrody wręczono w trakcie obchodów XVIII Krajowych Dni Ziemniaka, które odbyły się 2 października br. w Warszawie. Organizatorami imprezy byli IHAR-PIB Bonin i Centralna Biblioteka Rolnicza w Warszawie. Patronat nad imprezą objął minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki.