PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Miejscami chwościk silnie opanował plantacje buraczane

Miejscami chwościk silnie opanował plantacje buraczane Konsekwencją utraty liści jest naturalna próba szybkiego odtworzenia rozety liściowej przez chorą roślinę – niestety kosztem zgromadzonego cukru w korzeniach; Fot. Anna Kobus

Panująca w tym sezonie w wielu regionach wysoka wilgotność sprzyjała rozwojowi chwościka. Tam gdzie wykonano w terminie zabiegi fungicydowe sytuacja jest dość dobra. Najgorzej jest tam, gdzie nie wykonano na czas ochrony lub z różnych przyczyn odstąpiono od takich zabiegów.



Pierwsze objawy chwościka burakowego pojawiły się w tym roku stosunkowo wcześnie, bo już w połowie lipca. Dalszy przebieg pogody (wysoka wilgotność, wysokie temperatury) sprzyjały rozwojowi choroby. Nie obeszło się oczywiście bez interwencji fungicydowej. W wielu regionach zwłaszcza na plantacjach przeznaczonych na późny zbiór wykonano w sierpniu kolejny, czyli drugi zabieg. Takie postępowanie miało ekonomiczny sens, gdyż chwościk w wielu miejscach przekroczył drugi próg szkodliwości. Nie każdy jednak dostrzegał tą potrzebę i efekt jest taki, że część plantacji jest silnie opanowana przez tego patogena.

W przypadku chwościka występują dość duże różnice w poszczególnych rejonach plantacyjnych, często w tych samych gminach, co wynika głównie z ilości opadów czy podatności na porażenie chwościkiem wybranej do siewu odmiany.

We wrześniu notowano dość gwałtowny rozwój choroby. Na plantacjach przeznaczonych na wcześniejsze zbiory zabieg był już niemożliwy (nie pozwalał na to chociażby długi okres karencji fungicydów).

Zaniechanie ochrony chemicznej w latach charakteryzujących się silną presją choroby miejscami spowodowało całkowite zniszczenie powierzchni asymilacyjnej buraków. Konsekwencją utraty liści jest naturalna próba szybkiego odtworzenia rozety liściowej przez chorą roślinę. Dzieje się to kosztem zapasów zgromadzonych w korzeniu. W silnie porażonych roślinach notuje się spadek zawartości sacharozy w soku o 1,5-3 proc. Znacznemu obniżeniu ulega również plon korzeni, który przy silnej presji choroby może spaść nawet do 40 proc. wartości uzyskiwanej w normalnych warunkach.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.85.167
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!