Wcześniejsze prognozy mówiły o zbiorach brazylijskiej trzciny cukrowej w ilości powyżej 570 mln t. Ze względu jednak na suszę będą one niższe i nie przekroczą 560 mln t.

Do początku grudnia Brazylia przerobiła na cukier 45 proc. zebranej trzciny, wytwarzając 33 mln t. cukru. Pozostałą ilość przetworzono na biopaliwo, uzyskując 24,7 mld l. etanolu.

Mniejsze niż zakładano zbiory nie oznaczają niższego eksportu cukru z tego kraju. Powody są co najmniej dwa: świetna giełdowa cena cukru, która zniechęca do zwiększenia skali przerobu trzciny na bioetanol, oraz znacznie wyższy wydatek cukru z tony surowca niż podczas poprzedniej kampanii. Z tony surowca brazylijscy producenci są w stanie średnio uzyskać141,6 kg cukru. To ponad 7 proc. więcej niż w poprzednim sezonie. Lepsze wyniki cukrowni rokują wyższą produkcją całkowitą cukru w tym kraju.

Podobał się artykuł? Podziel się!