PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Najlepiej plonujące odmiany buraka cukrowego w badaniach PDO

Najlepiej plonujące odmiany buraka cukrowego w badaniach PDO W roku 2016 uzyskano wyższe plony buraka cukrowego niż w suchym roku 2015; Fot. Anna Kobus

Sezon wegetacyjny 2016 sprzyjał osiąganiu wysokich plonów buraka cukrowego. Na podstawie doświadczeń COBORU plon korzeni średnio wyniósł 886 dt z ha i był większy o 220 dt z ha niż ten z roku 2015.



Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych podał wyniki Porejestrowych Doświadczeń Odmianowych buraka cukrowego za rok 2016.

Opracowanie zawiera wyniki doświadczeń z odmianami buraka cukrowego prowadzonych w ramach systemu Porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego (PDO) w roku 2016 na tle wyników roku 2015. Doświadczenia zlokalizowano w 11 stacjach i zakładach doświadczalnych oceny odmian (SDOO, ZDOO). W sumie przebadano 18 odmian wpisanych do Krajowego rejestru, w tym dziesięć nowych odmian zarejestrowanych w roku 2016.

Średni plon korzeni oszacowano na 886 dt/ha. W zależności od lokalizacji doświadczeń był to zakres od 636 do 1045 dt/ha. Dla porównania można podać wyniki uzyskane w zeszłym sezonie. W suchym roku 2015 uzyskano średni plon na poziomie 652 dt/ha (zakres: 452-791 dt/ha). Tegoroczny średni plon cukru był większy o 33 dt z ha. Zawartość cukru w korzeniach, średnio w doświadczeniach, wyniosła 18,2 proc. i była niższa o 0,7 proc. od zwartości oszacowanej w roku ubiegłym.

Wzorzec w 2016 (średni plon z odmian: Fala, Hammond, Panorama KWS, Silezja) plonował na poziomie 884dt/ha.

W tym sezonie najlepiej plonowały następujące odmiany (plon korzeni):

• Polanin – 107 proc. wzorca
• Kagu – 104 proc. wzorca
• Sobieski – 104 proc. wzorca
• Krajan – 103 proc. wzorca
• Panorama KWS- 102 proc. wzorca
• Toleranza KWS – 101 proc. wzorca
• Doppler – 101 proc. wzorca
• Hammond – 100 proc. wzorca
• Jadeit – 100 proc. wzorca
• BTS 2160 – 100 proc. wzorca

Natomiast najwyższy plon technologiczny cukru osiągnęły:

Wzorzec: 147,9 dt/ha,

• Krajan – 101 proc. wzorca
• Toleranza KWS – 101 proc. wzorca
• Panorama KWS – 100 proc. wzorca
• Silezja – 100 proc. wzorca
• Jadeit – 100 proc. wzorca
• Hammond – 100 proc. wzorca
• Polanin – 100 proc. wzorca
• Kagu -100 proc. wzorca
• Sobieski – 100 proc. wzorca

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.128.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!