PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Najnowsze odmiany buraka – jak sobie radzą

Najnowsze odmiany buraka – jak sobie radzą fot. M. Tyszka

Autor: Małgorzata Tyszka

Dodano: 06-03-2018 11:39

Tagi:

Cukrownie rekomendują rolnikom odmiany buraka cukrowego, które mogą wysiewać w swoich gospodarstwach. W tym sezonie na listy trafiło osiem odmian wpisanych do Krajowego Rejestru w roku ubiegłym. Zostały one przebadane w ramach Porejestrowych Doświadczeń Odmianowych.



W Krajowym Rejestrze figuruje łącznie ok. 100 odmian buraka cukrowego. Do dyspozycji plantatorów jest też materiał siewny odmian wpisanych do Wspólnotowego Katalogu Odmian. W rzeczywistości wybór jest zdecydowanie skromniejszy.

Zawężenie oferty znajduje racjonalne uzasadnienie. Zarówno plantatorom jak i cukrowniom zależy na odmianach najlepiej dostosowanych do lokalnych warunków środowiskowych. Stąd wybór odmian do opracowywanych corocznie list prowadzony jest wspólnie, przez producentów cukru i przedstawicieli plantatorów. Odbywa się on w oparciu o wyniki doświadczeń realizowanych w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego, oraz rezultatów doświadczeń prowadzonych przez producentów cukru w rejonach swojego działania. Listy są podawane do wiadomości jesienią i zawierają zwykle ok. 20 pozycji. Rotacja odmianowa na listach jest stosunkowo duża. Rolnicy już dokonali wyboru, prezentujemy jednak z jakich odmian (tabele) mogli korzystać w tym sezonie.

Dodatkowo przeanalizowaliśmy odmiany zalecane na ten sezon przez cukrownie i okazało się, że znajdują się na nich odmiany najnowsze, bo zarejestrowane w 2017 r. Stąd też znajomość ich cech jest mniej znana, niż odmian będących w uprawie już kilka lat. Aby poszerzyć wiedzę na ich temat, zamieszczamy wyniki badaniach PDO z roku ubiegłego w których brało udział 8 z 9 nowo zarejestrowanych odmian. Są to: Bravura, Candimax, Kujavia, Mélusine, Marynia, Mazur, Sombrero. Odmiana Maksym nie została objęta doświadczeniami PDO.

Plantator przy wyborze konkretnej odmiany bierze pod uwagę kilka składowych, jak np. polaryzacja cukru w korzeniach, plon cukru z ha, tolerancja na patogeny, podatność na wydawanie pośpiechów. Spośród wymienionych cech, na pierwszy plan wybijają się dwie pierwsze. Są one sprawdzane m.in. w ramach PDO.

W 2017 r. doświadczenia te zlokalizowano w 11 stacjach i zakładach doświadczalnych oceny odmian (SDOO, ZDOO). Badano 18 odmian wpisanych do Krajowego Rejestru, w tym 7 zarejestrowanych w roku 2017.

Wzorzec stanowiła średnia rezultatów uzyskanych przez następujące odmiany: Fala, Hammond, Marynia i Panorama KWS.

Plon korzeni wzorca wyniósł w ubiegłym roku 889 dt/ha. Natomiast interesujące nas odmiany osiągnęły w stosunku do niego następujące wyniki wyrażone w proc.:
- Marynia – 104,
- Diplomat, Mazur, Sombrero – 103,
- Candimax, Mélusine – 102,
- Kujavia – 98,
- Bravura – 96 proc.
Uzyskane wyniki skłania ją do stwierdzenia, że poza odmianami Marynia i Bravura, pozostałe wydały plon korzeni na poziomie wzorca. Istotnie wyższy osiągnęła odmiana Marynia, a istotnie niższy Bravura.

Jeśli chodzi o zawartość cukru to dla odmian „wzorcowych” w 2017 r. wynosiła ona 17,4 proc. Poszczególne odmiany osiągnęły następujące rezultaty w stosunku do wyniku średniej odmian wzorcowych:
- Kujavia (+0,5 proc.),
- Bravura (+0,4 proc.),
- Candimax (-0,1 proc.),
- Marynia (-0,3 proc.),
- Mazur (-0,1 proc.),
- Mélusine (-0,1 proc.),
- Sombrero (-0,3 proc.).

Istotnie wyższą polaryzację osiągnęły odmiany Kujavia i Bravura, z kolei istotnie niższą zawartością cukru odznaczyły się w roku ubiegłym odmiany Marynia i Sombrero. Pozostałe pozycje charakteryzowały się zawartością cukru na poziomie wzorca.

Plon technologiczny cukru wzorca osiągnął wielkość 139,2 dt/ha. Kolejno u poszczególnych odmian prezentowało się to następująco:
- Mazur – 104 proc. wzorca,
- Kujavia – 102 proc. wzorca,
- Mélusine – 102 proc. wzorca,
- Candimax – 101 proc. wzorca,
- Marynia – 101 proc. wzorca,
- Sombrero – 101 proc. wzorca,
- Bravura – 99 proc. wzorca.

Z danych wynika, że jedynie odmiana Mazur uzyskała istotnie wyższy plon technologiczny cukru od wzorca. Pozostałe odmiany plonowały na poziomie wzorca.

Trzeba podkreślić, że wyniki PDO buraka cukrowego w 2017 r., potwierdzają opinię związków plantatorów i producentów cukru, iż w ubiegłym roku notowano niższą niż poprzednio zawartość cukru w buraku spowodowaną głównie nadmierną wilgocią, ale za to wyższy plon korzeni. Najlepiej z tych nowych odmian radziły sobie w roku 2017 takie odmiany jak: Mazur i Kujavia.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • sunnyholidjay 2018-03-07 10:16:23
    I jak zawsze buraki prosze brac jaki sa bo innych nie ma reszta wydana juz w lutym
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.239.233
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!