Dlaczego zmniejszył się areał uprawy tej rośliny? Powodem jest zmniejszenie kontraktacji na skutek zaliczenia części cukru wyprodukowanego w kampanii 2012/2013 na poczet produkcji kwotowej w sezonie 2013/2014.

- Jeżeli plony buraków cukrowych wyniosą ok. 60 t/ha, to zbiory ukształtują się na poziomie 11,1 mln ton, a produkcja cukru może wynieść 1670-1700 tys. t - podał Szajner.

W 2012 r. średnia cena skupu buraków cukrowych wyniosła 137,2 zł/tonę i była o 4,7 proc. mniejsza niż przed rokiem. Powodem spadku cen była aprecjacja złotego względem euro, w wyniku której minimalna cena skupu spadła także o 4,7 proc. do 108,7 zł/t.

- Na spadek cen skupu wpływ wywarły także niższe ceny cukru na rynku wewnętrznym i światowym. Spadek cen skupu przy rosnących kosztach produkcji negatywnie wpłynął na dochodowość uprawy buraków cukrowych. Dochodowość uprawy buraków spadła także w porównaniu z podstawowymi kierunkami produkcji rolniczej. Wyjątek stanowiły jedynie ziemniaki, których ceny skupu zmalały w większym stopniu niż buraków cukrowych - uważa Szajner.

Podobał się artykuł? Podziel się!