Tzw. wycofanie kwot produkcyjnych to stosowana przez Komisję Europejską metoda na obniżenie produkcji cukru we Wspólnocie. Ostatni raz taką decyzję podjęto w marcu, gdy zdecydowano o obcięciu w całej Wspólnocie limitów o 13,5 proc. Koncerny cukrowe obawiały się, że Bruksela uzna to za niewystarczający krok i wycofa z rynku jeszcze więcej limitów. Na szczęście się tak nie stało.

buraki_cukrowe_zaladunek.jpg

Autor: Arkadiusz Artyszak/PWRSA

Opis: Doczyszczanie znacznie poprawia jakość korzeni

Możemy zrobić kolejne wycofanie, Komisja uznała, że na dotychczasowym etapie realizowania reformy te podjęte kroki są wystarczające
- mówi Łukasz Wróblewski rzecznik prasowy KSC.

Prewencyjne wycofanie limitów cukrowych w marcu o 2 mln ton spowodowało, że tylko największy polski koncern musiał zmniejszyć produkcję, aż o 90 tys. ton. To doprowadziło z kolei do zwiększenia importu cukru

Źródło: Agrobiznes

Podobał się artykuł? Podziel się!