- Prawidłowo przeprowadzony zbiór minimalizuje straty i zabezpiecza surowiec przed uszkodzeniem. Nie bez znaczenia poza wysoką zawartością cukru w korzeniach jest jak najmniejsze zanieczyszczenie kopanego surowca zwłaszcza jeśli buraki po wykopaniu trafiają do przechowalnictwa w pryzmach. Nieprawidłowy termin zbioru, przestarzała technologia, źle wyregulowane kombajny, nieprawidłowe przechowalnictwo mogą spowodować znaczące straty ilościowe i jakościowe surowca - przypominają doradcy koncernu Südzucker Polska.

Zalecają oni regularną kontrolę jakości kopanych buraków i przygotowali w tym celu instrukcję dla swoich plantatorów. Co ona zawiera?

Przede wszystkim rolnicy powinni co jakiś czas sprawdzać jakość wyoranych buraków cukrowych. Po pierwsze z boku pryzmy po opróżnieniu zbiornika należy pobrać trzy próby po dziesięć reprezentatywnych korzeni buraka. Po drugie trzeba ułożyć je obok siebie w rzędzie. Po trzecie sprawdzić ile buraków w każdej próbie ma uszkodzenia. Kiedy uszkodzenia się spiętrzą należy zdaniem ekspertów przerwać kopanie i wyregulować kombajn.

Jakie mogą to być problemy i jak je rozwiązać? Kiedy zaobserwuje się pozostałości liści oznacza to, że burak jest zbyt wysoko ogłowiony. Wówczas specjaliści z Südzucker zalecają zmniejszyć prędkość wyorywania, naostrzyć noże dogławiacza, zwiększyć szczelinę cięcia i podnieść grzebienie. Przy niskim ogłowieniu, gdzie 1 cm za nisko może okazać się stratą masy w wysokości aż 10 proc., polecane jest zmniejszenie szczeliny cięcia dogławiacza, ustawienie wyżej ogławiacza i obniżenie grzebienia.

Z kolei, kiedy burak „ścięty" jest ukośnie, trzeba zmniejszyć docisk sprężyny dogławiacza, naostrzyć noże albo zmniejszyć prędkość pracy.

Oceniając jakość surowca może okazać się, że korzenie są ułamane, a to również generuje straty. Na co plantator powinien zwrócić uwagę w takiej sytuacji? Przede wszystkim wyorywać głębiej, zmniejszyć prędkość. Można też wymienić lemiesze czy zmniejszyć obroty elementów doczyszczających.

Problemem podczas zbioru może okazać się też zbyt duże zanieczyszczenie ziemią, co wpłynie niekorzystnie na przechowywanie surowca, a także obcięcia i pęknięcia korzenia.