PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Odmiany dobrane

Rolnicy powinni interesować się, jak wypadają poszczególne odmiany buraków w Porejestrowym Doświadczalnictwie Odmianowym. Jest to dla nich kopalnia rzetelnych informacji.



W ubiegłym roku w badaniach PDO z burakami założono dwie serie doświadczeń: jedną w warunkach normalnych i jedną w warunkach zagrożenia rizomanią, czyli choroby wirusowej przenoszonej przez grzyba bytującego w glebie. W pierwszej serii oceniono 20 odmian, a w drugiej – 16.

Bez rizomanii

W warunkach normalnych wyższe plony korzeni w porównaniu z wzorcem, czyli od średniej ze wszystkich badanych odmian, dało 10 odmian (Esperanza, Canyon, Balladyna, Giraf, Jabeta, Jambus, Opolska, Torino, Marcepan i Zosia), 3 miało taki sam plon jak średnia  (Aldona, Soplica i Susanna), a 7 – plonowało gorzej (Poljana, Bruno, Jovita, Kevata, Raketa, Tunika i Traviata). Różnica w plonie korzeni między najlepszą a najgorszą odmianą wyniosła 10 proc. wzorca, czyli 8,3 t/ha.

Większą niż średnią zawartość cukru miało 10 odmian (Raketa, Traviata, Tunika, Aldona, Kevata, Poljana, Torino, Balladyna, Jabeta i Jovita), 2 taką samą (Giraf i Opolska), a 8 – mniejszą (Bruno, Marcepan, Soplica, Jambus, Zosia, Canyon, Susanna i Esperanza). Różnica w zawartości cukru między najlepszą a najgorszą odmianą wyniosła 1,4 proc.

Pod względem plonu technologicznego cukru 10 odmian było lepszych od średniej (Giraf, Jabeta, Aldona, Balladyna, Canyon, Opolska, Esperanza, Marcepan, Poljana i Torino), 2 tak jak średnia (Jambus i Raketa), a 8 – gorszych (Soplica, Zosia, Bruno, Jovita, Kevata, Susanna, Traviata i Tunika). Różnica pomiędzy najlepszą a najgorszą odmianą w tym zakresie wyniosła 7 proc. wzorca, czyli 0,93 t/ha.

Z rizomanią

Na glebach zarażonych wirusem rizomanii średnie plony korzeni były o 7 t/ha mniejsze niż na glebach, na których nie stwierdzono występowania tej choroby. Tak małe obniżenie plonu było możliwe tylko dzięki temu, że z 16 badanych odmian tylko 2 (Jovita i Poljana) były to odmiany nietolerancyjne na rizomanię. Wszystkie pozostałe odmiany z wyjątkiem Picasso dały taki sam plon korzeni jak średnia, albo nawet lepszy. Szczególnie dobrze plonowała odmiana Leopard.

Średnia zawartość cukru była o 1,3 proc. mniejsza niż na polach niezakażonych rizomanią. Zdecydowanie największą zawartością cukru odznaczały się w takich warunkach korzenie odmian: Carlos i Picasso. Najmniej cukru gromadziły natomiast odmiany nietolerancyjne. Różnica w zawartości cukru wyniosła  pomiędzy skrajnymi odmianami 2,3 proc. W związku z niższym plonem korzeni i cukru mniejszy był także plon technologiczny cukru – o 1,8 t/ha. Prawie wszystkie odmiany tolerancyjne, poza Boryną, wydały plon cukru równy lub większy od średniej. W wypadku odmian wrażliwych obniżka plonu wyniosła aż 1/3. Wyniki te dowodzą, że uprawa takich odmian w wypadku zagrożenia rizomanią nie ma najmniejszego sensu. W związku z coraz powszechniejszym występowaniem rizomanii uprawa odmian tolerancyjnych powinna być standardem. Jest to bowiem jedyny sposób walki z tą chorobą.

Odmiany zarejestrowane w ubiegłym roku

Balladyna. Odmiana triploidalna typu  normalnego do normalno-cukrowego (NC). Plon korzeni średni, zawartość cukru średnia do średnio wysokiej, plon cukru – dość duży. Jakość technologiczna – średnia. Podatność na chwościka buraka i inne choroby liści – średnia.

Bruno. Odmiana triploidalna typu  normalnego (N). Plon korzeni średni, zawartość cukru – średnia, plon cukru – dość duży. Jakość technologiczna średnia lub wyższa od średniej. W warunkach prowokacyjnych odmiana wykazuje względnie większe porażenie przez chwościka buraka.

Canberra. Odmiana diploidalna typu  normalno-plennego (NP). Plon korzeni duży, zawartość cukru niższa od średniej, plon cukru dość duży. Jakość technologiczna – średnia. Podatność na chwościka buraka i inne choroby liści – mała. Deklarowana przez hodowcę tolerancja na rizomanię.

Elixir. Odmiana diploidalna typu  normalno-plennego (NP). Plon korzeni dość duży, zawartość cukru niższa od średniej, plon cukru średni. Jakość technologiczna – średnia. Podatność na chwościka buraka – bardzo mała. Deklarowana przez hodowcę tolerancja na rizomanię.

Giraf. Odmiana diploidalna typu  normalnego (N). Plon korzeni średni, zawartość cukru średnia, plon cukru większy od średniego. Jakość technologiczna dobra. W warunkach prowokacyjnych odmiana wykazuje względnie większe porażenie przez chwościka buraka. Deklarowana przez hodowcę tolerancja na rizomanię.

Japola. Odmiana triploidalna typu  normalnego (N). Plon korzeni – średni, zawartość cukru – średnia, plon cukru – średni. Jakość technologiczna – dość dobra. W warunkach prowokacyjnych odmiana wykazuje względnie większe porażenie przez chwościka buraka.

Jovita. Odmiana triploidalna typu  normalno-cukrowego (NC). Plon korzeni dość duży, zawartość cukru – wyższa od średniej, plon cukru – bardzo duży. Jakość technologiczna – dobra. W warunkach prowokacyjnych odmiana wykazuje średnie porażenie przez chwościka buraka.

Laurentina. Odmiana diploidalna typu normalnego (N). Plon korzeni średni, zawartość cukru – średnia, plon cukru – powyżej średniego. Jakość technologiczna dość dobra. Podatność na chwościka buraka w normalnych warunkach polowych nieco większa od średniej.

Opolska. Odmiana diploidalna typu normalnego (N). Plon korzeni duży, zawartość cukru – nieco niższa od średniej, plon cukru – duży. Jakość technologiczna – średnia. Zdrowotność roślin bardzo dobra; mała podatność na chwościka buraka i inne choroby liści.

Zosia. Odmiana triploidalna typu normalnego (N). Plon korzeni średni do dość dużego, zawartość cukru – średnia, plon cukru – dość duży. Jakość technologiczna – gorsza od średniej. W warunkach prowokacyjnych względnie większe porażenie przez chwościka buraka.

Źródło: "Farmer" 03/2008

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.197.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!