Przy obecnych warunkach pogodowych nie ma potrzeby okrywać pryzm buraczanych. Nie należy stosować ich okrywania gdy temperatura powietrza wynosi powyżej 7ºC. Zapowiadane są jednak pierwsze nocne przymrozki, ale już w następnym tygodniu słoneczne dni z temperaturą powyżej 10 ºC. Krótkotrwałe zwłaszcza nieznaczne spadki temperatur nie powinny zaszkodzić korzeniom. W przypadku pogorszenia na dłużej warunków pogodowych warto rozważyć okrycie pryzmy agrowłokniną.

Sposób przechowywania buraków cukrowych zwłaszcza tych, które odebrane będą dopiero w grudniu jest jednym z czynników wpływających na wartość technologiczną korzeni.

Do zagadnienia okrywania pryzm agrowłókniną wielu rolników podchodzi w sposób dość sceptyczny. Powód jest oczywisty, to kolejny poniesiony koszt. W przypadku znacznych spadków temperatur i niekorzystnych warunków pogodowych oraz długiego ich przechowywania jest on jak najbardziej uzasadniony.

Korzenie buraka cukrowego zamarzają już w temperaturze poniżej -3°C. Gdy w ciągu dnia, przychodzi słoneczna pogoda z dodatnią temperaturą dochodzi do ich odtajania, z uszkodzonych komórek wycieka sok komórkowy i substancje śluzowe. Korpus korzenia po odtajaniu jest miękki i szklisty. Kryształy lodu powstają najprędzej przede wszystkim w tych częściach korzenia, w których temperatura spada najszybciej i w których woda zamarza najłatwiej. Najczęściej są to peryferycznie położone wiązki naczyniowe i przestwory międzykomórkowe.

Po pewnym czasie wiązki przewodzące stają się brązowe - następuje gnicie korzenia. Zjawisku temu towarzyszy również szybki rozwój bakterii, które rozkładają sacharozę do cukrów prostych (fruktoza oraz glukoza) wchodzących w skład tzw. inwertu. Inwert natomiast destabilizuje proces ekstrakcji i krystalizacji cukru w cukrowni.Pogarsza się wiec wartość technologiczna buraków.

Zjawisko jest tym bardziej nasilone, im większe są skoki temperaturowe, a pogoda zmienna.

Przykryta pryzma chroni skutecznie przed opadami deszczu, śniegu, ogranicza działanie mrozu, ułatwiała doczyszczanie buraków, a przede wszystkim zmniejsza straty w ich masie i ogranicza ubytek cukru. To wszystko przekłada się na końcowy wynik finansowy, który jest wyznacznikiem sukcesu w uprawie buraków cukrowych.