PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Okrywanie pryzm buraczanych

Okrywanie pryzm buraczanych

Autor: farmer.pl/anko

Dodano: 23-10-2014 10:21

Coraz więcej przy drogach pojawia się pryzm buraczanych. Buraki zaczynają wykopywać również rolnicy, którzy mają wyznaczone terminy odbioru surowca pod koniec listopada, a nawet grudnia. W takim przypadku ponad miesiąc buraki będą przechowywane na pryzmie, warto rozważyć czy nie zabezpieczyć ich przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi specjalnie do tego przeznaczoną agrowłokiną.



Przy obecnych warunkach pogodowych nie ma potrzeby okrywać pryzm buraczanych. Nie należy stosować ich okrywania gdy temperatura powietrza wynosi powyżej 7ºC. Zapowiadane są jednak pierwsze nocne przymrozki, ale już w następnym tygodniu słoneczne dni z temperaturą powyżej 10 ºC. Krótkotrwałe zwłaszcza nieznaczne spadki temperatur nie powinny zaszkodzić korzeniom. W przypadku pogorszenia na dłużej warunków pogodowych warto rozważyć okrycie pryzmy agrowłokniną.

Sposób przechowywania buraków cukrowych zwłaszcza tych, które odebrane będą dopiero w grudniu jest jednym z czynników wpływających na wartość technologiczną korzeni.

Do zagadnienia okrywania pryzm agrowłókniną wielu rolników podchodzi w sposób dość sceptyczny. Powód jest oczywisty, to kolejny poniesiony koszt. W przypadku znacznych spadków temperatur i niekorzystnych warunków pogodowych oraz długiego ich przechowywania jest on jak najbardziej uzasadniony.

Korzenie buraka cukrowego zamarzają już w temperaturze poniżej -3°C. Gdy w ciągu dnia, przychodzi słoneczna pogoda z dodatnią temperaturą dochodzi do ich odtajania, z uszkodzonych komórek wycieka sok komórkowy i substancje śluzowe. Korpus korzenia po odtajaniu jest miękki i szklisty. Kryształy lodu powstają najprędzej przede wszystkim w tych częściach korzenia, w których temperatura spada najszybciej i w których woda zamarza najłatwiej. Najczęściej są to peryferycznie położone wiązki naczyniowe i przestwory międzykomórkowe.

Po pewnym czasie wiązki przewodzące stają się brązowe - następuje gnicie korzenia. Zjawisku temu towarzyszy również szybki rozwój bakterii, które rozkładają sacharozę do cukrów prostych (fruktoza oraz glukoza) wchodzących w skład tzw. inwertu. Inwert natomiast destabilizuje proces ekstrakcji i krystalizacji cukru w cukrowni.Pogarsza się wiec wartość technologiczna buraków.

Zjawisko jest tym bardziej nasilone, im większe są skoki temperaturowe, a pogoda zmienna.

Przykryta pryzma chroni skutecznie przed opadami deszczu, śniegu, ogranicza działanie mrozu, ułatwiała doczyszczanie buraków, a przede wszystkim zmniejsza straty w ich masie i ogranicza ubytek cukru. To wszystko przekłada się na końcowy wynik finansowy, który jest wyznacznikiem sukcesu w uprawie buraków cukrowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.76.187
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!