PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Opady przyczyniły się do spadku zawartości cukru w korzeniach buraka

Opady przyczyniły się do spadku zawartości cukru w korzeniach buraka Po obfitych październikowych opadach zanotowano spadek zawartości cukru w korzeniach buraków cukrowych; Fot. Anna Kobus

Słoneczna pogoda i brak opadów we wrześniu sprzyjały akumulacji dużej zawartości cukru w korzeniach buraka cukrowego. Z kolei obfite opady w październiku, wszak zwiększyły masę korzeni, jednak wyraźnie obniżyły polaryzację cukru.



Jak zauważa Rolnicze Doradztwo w Uprawie Buraka Cukrowego - LIZ - tegoroczny przebieg kumulacji cukru w korzeniach buraków jest nietypowy. Ma to duży związek z przebiegiem równie nietypowej tegorocznej pogody. Mamy tu na myśli głównie miesiąc wrzesień oraz październik. Jak pamiętamy we wrześniu było wyjątkowo sucho i słonecznie. Taka pogoda u schyłku wegetacji buraków sprzyja akumulacji cukru w korzeniach. Dzięki temu wrześniowe odstawy surowca pomimo wcześniejszego zakończenia wegetacji roślin odznaczały się przyzwoitą zawartością cukru w korzeniach ocenianą na poziomie 17-19 proc.

Najwyższą polaryzację osiągały odstawy z końca września oraz początku października. Po tym okresie następował sukcesywny spadek zawartości cukru i dostawy z końca listopada już rzadko przekraczały wartość 17 proc.

To zupełnie inna tendencja kumulacji cukru niż w latach poprzednich. Zazwyczaj zawartości cukru w pierwszych odstawach rzadko przekraczały poziom 16-17 proc., z biegiem czasu wartości te wzrastały, by osiągnąć stabilizację mniej więcej w pierwszej dekadzie grudnia. Po tym okresie następował spadek mający związek ze stratą cukru w przechowywanych burakach.

Jak zaznaczają doradcy z LIZ - na szczęście tegoroczne spadki zawartości cukru występują jednocześnie z dużymi przyrostami plonów korzeni, co dla większości plantatorów i tak przekłada się na wysokie plony cukru.

Zadziało się tak gdyż, zwłaszcza bardzo duże korzenie zawierają procentowo mniej cukru. Poza tym na niektórych plantacjach zanotowano silne porażenie roślin chwościkiem burakowym. Silnie uszkodzony patogenem aparat asymilacyjny przyczynił się to tego, że rośliny w obliczu dużej wilgotności, próbowały odtworzyć rozetę liściową, kosztem zakumulowanego w korzeniach cukru – stąd niższe wartości tego parametru w późniejszych odstawach.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • jarek 2016-12-15 16:11:02
    Buraki kopane w listopadzie w ciagu dwoch dni bez opadow pitem odebrane w ciagu jednego dnia wszystkie na jednym polu piec transportow bylo i taka oto polaryzacja w kolejnosci transportu 1-18.2% 2-17.9. 3-17.7. 4-17.5. 5-16.9 zastanawiajace co nie? Pierwsze dwa samochody mialy wynik na drugi dzien a pozostale nie wiedziec czemu poxniej
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.170.149
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!