W jego opinie długotrwała susza w okresie poprzedzającym zbiory negatywnie wpłynie na plony, które aktualnie są szacowane na ok. 500 dt/ha, wobec 689 dt/ha przed rokiem.

- Mniejsza powierzchnia uprawy i niższe plony spowodują spadek zbiorów do ok. 8,5 mln ton, wobec 13,5 mln ton w 2014 r. Produkcja cukru może wynieść ok. 1300 tys. ton i będzie mniejsza od kwoty produkcyjnej (1405 tys. ton). Produkcję należy jednak powiększyć o 321 tys. ton pozakwotowego cukru z kampanii 2014/2015, który producenci zaliczyli na poczt produkcji kwotowej w sezonie 2015/2016 – podaje Szajner.

Mimo przewidywanego znaczącego spadku produkcji w zbliżającej się kampanii na krajowym rynku w 2015 r. i pierwszej połowie 2016 r. podaż cukru nadal będzie duża.

- Na krajowym rynku ceny cukru rosną, ale barierą ich większej dynamiki jest duża podaż oraz bardzo niskie ceny światowe. W lipcu br. średnia cena zbytu cukru w opakowaniach jednokilogramowych wyniosła 2,04 zł/kg i była o 11 proc. wyższa niż w maju, a cukru w workach 50 kg o 6 proc. 1,91 zł/kg – dodaje.

Niskie ceny zbytu negatywnie wpłynęły na wyniki finansowe przemysłu cukrowniczego.

- Zysk netto branży w pierwszym półroczu br. Wyniósł 65 mln zł, wobec 202 mln zł w analogicznym okresie 2014 r. Ceny detaliczne cukru rosły z niższą dynamiką. W lipcu br. średnia cena wyniosła 2,19 zł/kg i była o 2,6 proc. wyższa niż w maju – czytamy w raporcie.