PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Podkiełkowywanie ziemniaków czyli sposób na wyższy plon

Podkiełkowywanie ziemniaków czyli sposób na wyższy plon

Podkiełkowywanie ziemniaków jest szczególnie istotne przy uprawie na bardzo wczesny i wczesny zbiór. Ziemniaki przeznaczone do zbioru po 60 dniach od sadzenia powinny być podkiełkowywane przez 6-8 tygodni lub 7 do 9 tygodni.



Podkiełkowywanie ziemniaków jest sposobem na przyspieszenie rozwoju ziemniaka, co jest szczególnie istotne przy uprawie na bardzo wczesny i wczesny zbiór. Wschody można przyspieszyć o 1-2 tygodnie w zależności od stanu fizjologicznego bulw i pogody, a wegetacja przesuwa się na okres mniejszego zagrożenia zarazą ziemniaka. Rośliny lepiej rozwijają system korzeniowy, przez co jest lepsze wykorzystanie wody i składników pokarmowych. Pierwsze ziemniaki zbiera się około 60 dni po wysadzeniu bulw i przeważnie wówczas plony są niskie w granicach 10-12 t/h. Jednakże za pierwsze ziemniaki otrzymuje się najwyższą cenę, stąd tak ważne jest by zebrać ziemniaki jak najwcześniej zwłaszcza, że uzyskiwana cena zmienia się praktycznie z dnia na dzień. W tym przypadku sprawdza się przysłowie „kto pierwszy ten lepszy".

Im wcześniej chce się wykopać ziemniaki tym dłużej powinny one być podkiełkowywane. Długość okresu podkiełkowywania zależy od odmian, które starzeją się z różna szybkością i nie zależy to od długości okresu wegetacji. Odmiany o wolnym tempie starzenia się, należy podkiełkowywać przez dłuższy okres czasu, zaś odmiany szybko kiełkujemy krócej. Ziemniaki przeznaczone do zbioru po 60 dniach od sadzenia powinny być podkiełkowywane przez 6-8 tygodni; ziemniaki, które będą zbierane po 75 dniach od sadzenia powinny być podkiełkowywane przez 4-6 tygodni; a ziemniaki odmian wczesnych, przy planowanym zbiorze po dojrzeniu, należy podkiełkowywać przez 4 tygodnie.

Przy stosowaniu podkiełkowywania plantacje są bardziej wyrównane, eliminuje się bowiem sadzeniaki niekiełkujące i chore, co zmniejsza zachwaszczenie i wpływa na zdrowotność roślin - zwiększa się odporność na zakażenie chorobami wirusowymi i zmniejsza porażenie rizoktoniozą. Jest też przyspieszony zbiór na okres wyższych temperatur, co powoduje zmniejszenie uszkodzeń mechanicznych i lepsze przechowywanie, a plony są zwiększone nawet kilkakrotne w przypadku bardzo wczesnych terminów zbioru. Przy zbiorze po 60 uzyskuje się zwyżkę plonu o około 200 proc., przy zbiorze po 75 dniach około 50 proc. i przy zbiorze po dojrzeniu 20 proc.

Podkiełkowywanie daje zwyżkę plonu pod warunkiem użycia zdrowych sadzeniaków, jednak najpierw trzeba materiał sadzeniakowy wybrać i przygotować. Sadzeniaki powinny pochodzić z plantacji o sprawdzonej zdrowotności potwierdzonej paszportem. Jeśli sadzeniaki będą własnym materiałem lub po nabyciu nie dysponuje się potwierdzeniem zdrowotności ziemniaków konieczne jest ich przesortowanie. Trzeba usunąć wszystkie bulwy uszkodzone, zgniłe, porażone silnie ryzoktoniozą, zdeformowane - takie nie nadają się na materiał sadzeniakowy. Zdrowe bulwy powinno dzielić się także pod względem wielkości na frakcje, np. 30-40 mm; 40-50 mm i 50-60 mm.

Na określony czas przed sadzeniem ziemniaki wysypuje się do skrzynek ażurowych, drewnianych lub plastikowych, w skrzynkach układa się do 2-3 warstw. Przesortowane sadzeniaki w skrzyniach umieszcza się w pomieszczeniach z temperaturą 12-15°C, gdzie będzie zapewniona wilgotność powietrza na poziomie 80-85 proc i dostęp światła, najlepiej dziennego i w uzupełnieniu sztucznego. Dostateczne natężenie światła to 150 luksów przez 10-12 godzin na dobę. Stosując światło sztuczne można używać lamp jarzeniowych o mocy 40-65 W. Do oświetlenia 200-300 skrzynek wystarczy od 5 do 6 takich lamp. Lampy powinny być rozmieszczone co 4-5 m2. Skrzynie umieszcza się jedna na drugiej i co dwa tygodnie przestawia je tak, by wszystkie ziemniaki miały zapewniony taki sam dostęp światła. Ponadto raz w tygodniu sprawdzać trzeba stan bulw, usuwać bulwy z oznakami choroby i te, których kiełki znacznie się wydłużyły (długość powyżej 3 cm) - takie bulwy przedwcześnie się starzeją, w konsekwencji mogą zacząć gnić i być przyczyną porażenia bulw sąsiednich. O dostatecznym doświetleniu świadczy wygląd kiełków. Prawidłowo podkiełkowane sadzeniaki mają grube kiełki, długości 2 cm, mocno związane z bulwą o intensywnym zabarwieniu, przy czym sam kształt i barwa kiełków jest cechą odmianową.

Jeśli dysponuje się pomieszczeniem z regulowaną temperaturą podkiełkowywanie przeprowadzić można dwuetapowo, wydłuża się sam proces i trwa od 7 do 9 tygodni, ale tworzy się więcej kiełków na bulwach, co przekłada się na większą liczbę łodyg na roślinie. Jednocześnie zbyt duża ilość kiełków nie ulegnie obłamaniu i uszkodzeniu w czasie sadzenia, gdyż dobrze wykształcone kiełki z zawiązkami korzeni są mocno związane z bulwą.

W pierwszym etapie bulwy w ażurowych skrzynkach umieszcza się na 2-3 tygodnie w ciemnym, chłodnym i dobrze wietrzonym pomieszczeniu do czasu, aż wytworzą się kiełki długości do 5 mm. Następnie sadzeniaki przenosi się na 5-6 tygodni do jasnych pomieszczeń z regulowaną temperaturą, którą należy ustawić tak, by codziennie podwyższała się o 1-2°C, aż do osiągnięcia 18-20°C.

Zatem, by zebrać ziemniaki 15 czerwca po 60 dniach od sadzenia (przyjęto 15 kwietnia) do podkiełkowywania trzeba będzie przystąpić około 18 lutego - 11 marca lub około 11 lutego - 4 marca jeśli przeprowadzimy proces dwuetapowo. Podkiełkowane sadzeniaki sadzi się, gdy temperatura gleby ma 5-6°C.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • farmer2309 2015-01-07 10:35:12
    wysadzanie podkiełkowywanych sadzeniaków do zimniej gleby na pewno nie ograniczy nam porażenia przez rizoktoniozę, dlatego najważniejszym zabiegiem jest odpowiednie zaprawienie ziemniaków substancją która nie przypali kiełków, dlatego warto zwrócić uwagę na zaprawę Moncut
  • anuska331 2015-01-05 16:56:19
    tak,tak...znamy to...cena kwalifikowanego to 1600zł/t,plus koszty doświetlenia,plus paliwo do wsadzenia,wykopania,redlenia itp...nie mówię już o wkładzie pracy...a potem reszta świata narzeka ,że kosztują 2,50zeta...a i tak taka cena nie zwraca kosztów...jedyna cena jaka interesuje rolnika za ziemniaki to 20-40gr...wtedy świat szaleje ze szczęścia...pozdrawiam
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.158.195
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!