- Niskie temperatury oraz słoneczna pogoda z małą ilością opadów korzystnie wpływają na zawartość cukru w korzeniach. Wzrost zawartości cukru częściowo rekompensuje niskie plony. Buraki cukrowe zostaną zebrane z powierzchni ok. 170 tys. ha, tj. o 26 tys. ha mniejszej niż przed rokiem – wynika z najnowszego Raportu rolnego przygotowanego przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB.

Jaki będzie plon buraka w tym roku? Jak wynika z ocen Piotra Szajnera z IERiGŻ średni plon korzeni wyniesie ok. 500 dt/ha, wobec 689 dt/ha przed rokiem. Generalnie zbiory tego gatunku szacowane są obecnie na ok. 8,5 mln ton.

- Produkcja cukru może wynieść ok. 1300 tys. ton i będzie mniejsza od kwoty produkcyjnej (1405 tys. ton). Produkcję należy jednak powiększyć o 321 tys. ton pozakwotowego cukru z kampanii 2014/2015, który producenci zaliczyli na poczet produkcji kwotowej w sezonie 2015/2016 – podaje Szajner.

Na krajowym rynku utrwaliła się wzrostowa tendencja cen cukru. Decyduje o tym mniejsza produkcja w kampanii 2015/2016 oraz niewielki wzrost cen światowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!