Ogólnopolskie Porozumienie Branżowe w sektorze cukru określa zasady współpracy między plantatorami buraków cukrowych i producentami cukru, które wynikają z prawa unijnego. W ocenie producentów cukru, plantatorów oraz resortu rolnictwa porozumienie to wzmacnia pozycję całej branży wobec konkurencji z pozostałych krajów UE, a także wobec producentów tańszego cukru z trzciny cukrowej.

- To porozumienie, po zniesieniu kwot, może ułatwić dalsze funkcjonowanie branży - powiedział minister. Dodał, że "resort będzie monitorował sytuację i ewentualnie interweniował, jeżeli będą zakłócenia na rynku".

Minister podkreślił, że porozumienie było negocjowane przez dwa lata. Jest ono szczególnie ważne w kontekście nadchodzących zmian na rynku cukru, związanych ze zniesieniem limitowania produkcji cukru.

To drugie takie porozumienie. Pierwsze zostało podpisane w 2004 roku, w roku wejścia Polski do Unii Europejskiej.

Zdaniem prezesa Krajowej Spółki Cukrowej Pawła Piotrowskiego dokument ten ma ogromne znaczenie, m.in. dla zapewnienia terminowości dostaw, wyboru nasion buraków, określenia jakości i zawartości cukru w burakach cukrowych oraz ustalenia premii i innych rekompensat.

Z kolei prezes Krajowego Związku Producentów Buraka Cukrowego (KZPBC) Krzysztof Nykel powiedział, że porozumienie wprowadza negocjowanie umów kontraktacji. - Nie możemy zapisać ceny minimalnej, która by obowiązywała w całym kraju, bo przepisy na to nie pozwalają - powiedział prezes. Wyjaśnił, że dokument wprowadza m.in. obowiązek odbioru wszystkich buraków z pola, sposób i ilość kontraktowania buraków, mówi o nieodpłatnym zwrocie wysłodków dla plantatora, przewiduje możliwość negocjowania wysokości premii za wczesne i późne dostawy buraków.

Od 1 października 2017 r. produkcja cukru nie będzie już objęta kwotowaniem. Nie będzie również obowiązywała minimalna cena skupu buraków cukrowych.

Związek Producentów Cukru w Polsce powstał w 1999 roku jako organizacja pracodawców i skupiał w swych szeregach członkowskich pojedyncze cukrownie. Obecnie skupia on wszystkich producentów cukru operujących w Polsce: Krajową Spółkę Cukrową, oraz trzy niemieckie koncerny: Pfeifer & Langen, Suedzucker i Nordzucker.

Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego powstał w 1921 r., reprezentuje interesy 34 tys. polskich rolników uprawiających buraki cukrowe zrzeszonych w 35 organizacjach członkowskich.

Nasz kraj jest trzecim w Europie producentem cukru, po Francji i Niemczech. Limit produkcji cukru dla Polski wynosi 1,4 mln ton, jednak w 2016 produkcja wyniosła 2,1 mln ton.