PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Przerób buraka do końca stycznia

Przerób buraka do końca stycznia fot. A. Kobus

Autor: Małgorzata Tyszka

Dodano: 10-01-2018 08:58

Tagi:

- Trudno jest podsumować kampanię, ponieważ jeszcze trwa przerób w cukrowniach. Ostatnie zakończą pracę prawdopodobnie pod koniec stycznia – mówi portalowi farmer.pl Rafał Strachota, dyrektor Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego. - Trudno jest podsumować kampanię, ponieważ jeszcze trwa przerób w cukrowniach. Ostatnie zakończą pracę prawdopodobnie pod koniec stycznia – mówi portalowi farmer.pl Rafał Strachota, dyrektor Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.



Jak zaznacza rok 2017 był bardzo trudny, przede wszystkim jeśli chodzi o przebieg pogody.

- Na dużym obszarze kraju częste opady deszczy utrudniały wjazd na pola i kopanie buraków cukrowych. Nadmierna wilgotność gleby oraz zastoiska wodne spowodowały, że nie ze wszystkich pól udało się zebrać surowiec. Ponadto zawartość cukru w burakach jest na bardzo niskim poziomie, średnio powinna wynieść 16 – 16,5 proc. – podsumowuje Strachota.

Zdaniem KZPBC plon korzeni w tym roku szacowany jest na ok. 67 t/ha. Do przerobu powinno trafić ok 15 mln t buraków, a produkcja cukru powinna wynieść ok 2,1 mln t.

Jakie są dane Głównego Urzędu Statystycznego w tej sprawie? Z najnowszych danych GUS wynika, że areał uprawy buraka cukrowego w ubiegłym roku wyniósł ponad 0,2 mln ha. Wysokość plonów oszacowano na 636 dt/ha, tj. niżej od roku 2016 o ok. 3 proc. Z kolei zbiory buraka oceniono na ok. 14 mln t.

GUS przypomniał też przebieg ubiegłorocznej wegetacji. - Siewy buraków cukrowych rozpoczęto pod koniec marca, a zakończono na ogół w drugiej dekadzie kwietnia. Wschody roślin były wyrównane. Chłodny koniec kwietnia i początek maja oraz nadmiar opadów deszczu w tym czasie spowolniły przejściowo wzrost roślin oraz utrudniały terminowe wykonywanie prac pielęgnacyjnych i zabiegów odchwaszczających. Przebieg warunków pogodowych od połowy maja do końca sierpnia sprzyjał wegetacji buraków cukrowych – podaje Urząd.

Wszystko zmieniło się jesienią. - Intensywne opady deszczu we wrześniu doprowadziły do nadmiernego uwilgotnienia gleby na plantacjach buraka, a lokalnie także do podtopień. Nadmierne uwilgotnienie gleby w końcowej fazie wegetacji spowodowało przyrost masy korzeni buraków cukrowych, ale też przyrost korzeni przybyszowych, spadek polaryzacji i utrudniony zbiór. W wielu rejonach kraju (zwłaszcza w północnej jego części) pojawiły się poważne problemy ze sprzętem buraków z pól. Wjazd kombajnów na pola często był utrudniony, a lokalnie nawet niemożliwy, w związku z tym wiele plantacji buraków cukrowych znajdujących się na podmokłych polach, zwłaszcza na glebach cięższych może zostać niezebrana. Pojawiały się problemy z terminowością dostaw buraków do cukrowni, a nadmiar wilgoci powodował wysoki stopień zanieczyszczeń korzeni buraków – podsumował GUS.

Z kolei Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej powierzchnię upraw buraka szacuje na 226 tys. ha, a plony na poziomie ok. 650 dt/ha. W związku z tym oceniono, że zbiory mogą przekroczyć ok. 14,5 mln t, a produkcja cukru może zwiększyć się do ok. 2,1 mln t.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.150.27
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!