Z dotychczasowych rozliczonych dostaw wynika, że średnie plony buraków i cukru z 1ha w poszczególnych rejonach plantacyjnych cukrowni są dużo wyższe niż w roku ubiegłym.

Największe średnie plony korzeni zanotowano w obrębie Gostyń i wynoszą one 69,3 t/ha, natomiast plon biologicznego cukru oszacowano na 11,8t/ha. O 3 tony niższe są średnie plony z rejonu Miejskiej Górki - 66,3 t/ha (plon biologiczny cukru - 11,1 t/ha). Nieco niższe zarejestrowano w obrębie Środy Wielkopolskiej - średnio 65,1 t/ha przy plonie cukru na poziomie 11,2 t/ha. Najniższe wykazano natomiast w rejonie Glinojeck - średnio 57,4 t/ha przy plonie cukru 10,4 t/ha.

W tym roku zanotowano bardzo często, występujące duże różnice w poziomie plonów cukru pomiędzy plantatorami uprawiającymi buraki cukrowe w tych samych lokalizacjach. Jeśli w podobnych warunkach siedliskowych i pogodowych plony znacznie odbiegają od średniej warto dokonać analizy przyjętej technologii uprawy gdyż prawdopodobnie błędy popełnione na jakimś etapie są przyczyną niezadawalających plonów - radzą eksperci z LIZ.

Źródło: LIZ