Optymalna temperatura do kiełkowania nasion to 18-20oC. Ze względu na szybkie tempo wzrostu buraków oraz tendencję niektórych odmian do wczesnego przejrzewania i wykwitania, na użytek letni i jesienny, zaleca się majowy termin siewu. W zależności od przeznaczenia korzeni buraka, siew można wykonywać od połowy kwietnia (przetwórstwo, przechowywanie) do lipca (pęczki boćwiny, na marynaty).

Uprawę buraka prowadzi się z siewu nasion (kłębki) wprost do gruntu. W celu przyspieszenia kiełkowania kłębki moczymy w wodzie przez 24 godz. Gleba pod uprawę powinna być lekka, głęboko spulchniona, o odczynie zasadowym lub lekko kwaśnym (pH 6,5-7,0).

Buraki ćwikłowe, głównie odmiany wytwarzające cylindryczne korzenie, mają skłonność do gromadzenia szczawianów i azotanów, dlatego w uprawie należy unikać nadmiernego nawożenia azotem. Optymalna zawartość przyswajalnych form składników mineralnych w glebie w ilości mg/m3 wynosi: 70-90 azotu, 50-70 fosforu, 175-225 potasu, 60-80 magnezu i 1000-1500 wapnia. Przed siewem (ok 7-10 dni) dostarczamy 80-120 kg/ha azotu w formie mocznika lub saletry amonowej. Dawkę można podzielić i 2/3 zastosować przedsiewnie, a 1/3 w fazie 3-5 liści.

Ważnym czynnikiem w uprawie jest przerywanie młodych roślin. Należy pozostawić 20 roślin na 1 metr bieżący. Zabieg pozwoli uzyskać wyrównane i dorodne korzenie. Na rynku pojawiły się odmiany jednokiełkowe ('Patryk', 'Libero Rz', 'Modana F1'), które eliminują potrzebę przerywania. Istotne w uprawie jest sukcesywne odchwaszczanie oraz podlewanie roślin w okresach przedłużającej się suszy.

W uprawie towarowej buraka ćwikłowego istotna jest struktura plonu. Dobra odmiana to taka, która posiada duży udział korzeni handlowych. Najbardziej pożądane są korzenie o średnicy 4-8 cm, bez skłonności do szybkiego ich przejrzewania i przerastania. Szczególnie ważną cechą jest intensywność i równomierność zabarwienia miąższu oraz wyrazistość pierścieni (pożądane wąskie i mało widoczne).

Odmiany o korzeniach kulistych:
'Chrobry' (do produkcji soków, do przechowywania)
'Czerwona Kula' (na świeży rynek, do przechowywania)
'Glob F1' (do przetwórstwa)
'Okrągły Ciemnoczerwony' (na zbiór pęczkowy, do przechowywania)
'Pablo' (cenna odmiana towarowa na świeży rynek)

Odmiany o korzeniu cylindrycznym:
'Alto F1' (świeży rynek, do przetwórstwa)
'Forono' (do przetwórstwa)
'Egipski' (na zbiór pęczkowy, do przechowywania)
'Opolski' (na świeży rynek, do przetwórstwa i przechowywania)
'Rywal' (na świeży rynek, do przetwórstwa i przechowywania)
'Taunus F1' (na świeży rynek, do przechowywania)

Nowością jest odmiana 'Boldor F1', która wytwarza kuliste korzenie barwy żółto-pomarańczowej. Jest to odmiana bardzo plenna, o wysokiej odporności na choroby. Korzenie mogą być przeznaczone na świeży rynek i do przetwórstwa.