PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Siejemy buraka ćwikłowego

Siejemy buraka ćwikłowego

Autor: Damian Makowski

Dodano: 07-05-2014 09:40

Tagi:

Od początku do końca maja można wysiewać burak ćwikłowy na zbiór letni i jesienny z przeznaczeniem na świeży rynek, przetwórstwo i do przechowywania.



Optymalna temperatura do kiełkowania nasion to 18-20oC. Ze względu na szybkie tempo wzrostu buraków oraz tendencję niektórych odmian do wczesnego przejrzewania i wykwitania, na użytek letni i jesienny, zaleca się majowy termin siewu. W zależności od przeznaczenia korzeni buraka, siew można wykonywać od połowy kwietnia (przetwórstwo, przechowywanie) do lipca (pęczki boćwiny, na marynaty).

Uprawę buraka prowadzi się z siewu nasion (kłębki) wprost do gruntu. W celu przyspieszenia kiełkowania kłębki moczymy w wodzie przez 24 godz. Gleba pod uprawę powinna być lekka, głęboko spulchniona, o odczynie zasadowym lub lekko kwaśnym (pH 6,5-7,0).

Buraki ćwikłowe, głównie odmiany wytwarzające cylindryczne korzenie, mają skłonność do gromadzenia szczawianów i azotanów, dlatego w uprawie należy unikać nadmiernego nawożenia azotem. Optymalna zawartość przyswajalnych form składników mineralnych w glebie w ilości mg/m3 wynosi: 70-90 azotu, 50-70 fosforu, 175-225 potasu, 60-80 magnezu i 1000-1500 wapnia. Przed siewem (ok 7-10 dni) dostarczamy 80-120 kg/ha azotu w formie mocznika lub saletry amonowej. Dawkę można podzielić i 2/3 zastosować przedsiewnie, a 1/3 w fazie 3-5 liści.

Ważnym czynnikiem w uprawie jest przerywanie młodych roślin. Należy pozostawić 20 roślin na 1 metr bieżący. Zabieg pozwoli uzyskać wyrównane i dorodne korzenie. Na rynku pojawiły się odmiany jednokiełkowe ('Patryk', 'Libero Rz', 'Modana F1'), które eliminują potrzebę przerywania. Istotne w uprawie jest sukcesywne odchwaszczanie oraz podlewanie roślin w okresach przedłużającej się suszy.

W uprawie towarowej buraka ćwikłowego istotna jest struktura plonu. Dobra odmiana to taka, która posiada duży udział korzeni handlowych. Najbardziej pożądane są korzenie o średnicy 4-8 cm, bez skłonności do szybkiego ich przejrzewania i przerastania. Szczególnie ważną cechą jest intensywność i równomierność zabarwienia miąższu oraz wyrazistość pierścieni (pożądane wąskie i mało widoczne).

Odmiany o korzeniach kulistych:
'Chrobry' (do produkcji soków, do przechowywania)
'Czerwona Kula' (na świeży rynek, do przechowywania)
'Glob F1' (do przetwórstwa)
'Okrągły Ciemnoczerwony' (na zbiór pęczkowy, do przechowywania)
'Pablo' (cenna odmiana towarowa na świeży rynek)

Odmiany o korzeniu cylindrycznym:
'Alto F1' (świeży rynek, do przetwórstwa)
'Forono' (do przetwórstwa)
'Egipski' (na zbiór pęczkowy, do przechowywania)
'Opolski' (na świeży rynek, do przetwórstwa i przechowywania)
'Rywal' (na świeży rynek, do przetwórstwa i przechowywania)
'Taunus F1' (na świeży rynek, do przechowywania)

Nowością jest odmiana 'Boldor F1', która wytwarza kuliste korzenie barwy żółto-pomarańczowej. Jest to odmiana bardzo plenna, o wysokiej odporności na choroby. Korzenie mogą być przeznaczone na świeży rynek i do przetwórstwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.52.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!