Po około 170–180 dniach wegetacji burak osiąga dojrzałość technologiczną i gotowy jest do zbioru. Najczęściej ten stan rośliny osiągają w drugiej połowie października. Jeśli plantator nie został zmuszony przez cukrownie do wcześniejszej odstawy surowca, to zazwyczaj właśnie  w tym okresie przystępuje do zbioru korzeni.

Warunki do zbiorów nie są najlepsze. Deszcze lokalnie wstrzymują prace kombajnów i opóźniają zbiór. Nie wpływają natomiast znacząco na prace bardziej zaawansowanych kombajnów samobieżnych.

O jakich wynikach informują nas plantatorzy? W większości przypadków mówią o satysfakcjonujących ich plonach. W zależności od intensywności produkcji zbierają w tym sezonie od 50 do nawet 90t/ha, średnio 65-75 t/ha. To wynik dość sprzyjającej dla wegetacji buraków pogody. Jedynie w rejonach nękanych w tym roku suszą wyniki są niższe, ale jak się okazuje nie tak dramatyczne jak się początkowo spodziewano. Oznacza to, że buraki z niedoborem wody w tym sezonie radziły sobie dość dobrze.  

Słoneczna pogoda panująca we wrześniu sprzyjała natomiast akumulacji cukru i wstrzymała bardzo intensywny w tym czasie rozwój chwościka. Kto zabezpieczył w sierpniu plantacje fungicydami nie miał większego problemu z tą chorobą. Zupełnie inaczej wyglądała sytuacja na zaniedbanych plantacjach. Tam chwościk opanował większość roślin, które jeszcze w październiku próbowały odtworzyć zniszczoną rozetę liściową, niestety kosztem zgromadzonego w korzeniach cukru.

Na Kujawach, gdzie okresami notowano poważne niedobory wilgoci słyszy się najczęściej o 50-60 t/ha, nieco na północ czy w zachodniej Wielkopolsce z kolei plony są lepsze, najczęściej sięgają one 65-80t/ha, choć są sygnały o rekordowych plonach przekraczających 90t/ha. Jeśli chodzi o polaryzacje najczęściej słyszy się o wartościach sięgających 17-19 proc. Bardzo rzadko przekracza ona 20 proc. a jeśli już to dotyczy to głównie centrum kraju. Zanieczyszczenia utrzymują się na poziomie 9-12 proc.

Pełniejsze dane o uzyskiwanych średnich plonach buraków, przede wszystkim o wynikach uzyskiwanych w pozostałych regionach jak i wysokości cukru w korzeniach będziemy znać pod koniec trwania kampanii cukrowniczej.