Na przestrzeni tygodnia cukier staniał z 781 $/t. do 771,6 $/t., czli o nieco ponad 1 proc. To już kolejna obniżka w styczniu. Można więc mówić o uspokojeniu nastrojów giełdowych. Niemniej cukier wciąż jest drogi, a poziom jego obecnej ceny odpowiada tej z końca II dekady grudnia ubiegłego roku.

Uwagę zwraca rosnąca różnica cen giełdowych cukru surowego i białego. W okresie największego zapotrzebowania wynosiła ona niewiele ponad 50 $/t, a obecnie wzrosła do ponad 80 $/t. Jednocześnie cena  cukru surowego pierwszy raz od miesiąca obniżyła się poniżej 700 $/t.

Analiza tych danych sugeruje, że najwięksi nabywcy zrealizowali swoje najpilniejsze zakupy i tracą zainteresowanie mniej atrakcyjnym produktem, jakim jest cukier surowy wymagający rafinacji. Jest to silny argument potwierdzający rysującą się stabilizację na rynku.