PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W buraku cukrowym żeruje błyszczka jarzynówka

W buraku cukrowym żeruje błyszczka jarzynówka Gąsienice błyszczki jarzynówki żerują na liściach i wygryzają w nich charakterystyczne dziury. Gdy występują masowo mogą powodować nawet gołożery; Fot. Anna Kobus

Autor: Anna Kobus

Dodano: 30-06-2016 07:44

Tagi:

W burakach pojawiły się wyraźne objawy żerowania błyszczki jarzynówki. Szkodnik ten preferuje wyższe temperatury, czyli doskonale jej sprzyjają aktualne warunki pogodowe.



Jak donoszą sygnalizację prowadzone przez IOR PIB w Poznaniu oraz te prowadzone przez cukrownie, na wielu plantacjach buraczanych pojawiła się błyszczka jarzynówka. Gąsienice tego szkodnika wyjadają tkankę liści i powodują powstawanie dużej ilości nieregularnych otworów o różnej średnicy. Zazwyczaj same gąsienice trudno dostrzec, gdyż w ciągu dnia ukrywają się w zakamarkach roślin. Ich obecność zdradzić mogą często pozostające na liściu odchody. Uszkodzenia powodowane przez błyszczkę czasem można pomylić z uszkodzeniami wyrządzonymi przez grad.

Zalecamy zatem skontrolowanie stanu plantacji buraczanych pod kątem występowania tego szkodnika. Pierwszych objawów żerowania błyszczki należy się spodziewać na brzegach pól. W przypadku stwierdzenia występowania szkodnika na skraju plantacji warto zlustrować ją całą.

Próg szkodliwości błyszczki jarzynówki wynosi: 5-8 gąsienic lub 25 roślin na 1m2 z objawami żerowania. Niestety obecnie do ochrony przed tym szkodnikiem w buraku cukrowym nie ma żadnych zarejestrowanych preparatów. Populacje ich można ograniczyć przy okazji zwalczania innych szkodników takich jak nadal licznie występujące w buraku mszyce.

Z pośród zarejestrowanych na mszyce preparatów należy raczej decydować się na środki fosforoorganiczne (dimetoat lub chloropiryfos). W przypadku wyboru związków pyretoroidowych oprysk należałoby wykonać w temperaturze poniżej 20°C, a obecnie o takie warunki dość trudno.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • jac 2016-07-01 09:24:46

    Przy rozstawie 18 na 45 cm jest ok. 12 roślin buraka na 1 m2. Jak określić zagrożenie jeśli podano próg szkodliwości "... 25 roślin na 1m2 z objawami żerowania..." ?? Proszę o weryfikacje danych zawartych w artykule.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.153.90
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!