Rosyjska branża cukrownicza liczyła, że tegoroczna kampania dostarczy nie więcej jak 2,67 mln t. cukru białego. Kończący się przerób buraków cukrowych pozwolił na bardziej precyzyjne dane. Kraj ten wyprodukuje 2,73 mln t. czyli o 60 tys. t. cukru więcej, ale i tak jest to o ponad 15 proc. mniej niż w 2009 r. – 3,22 mln ton.

Mniejsza produkcja jest skutkiem suszy, jaka nawiedziła Rosję latem 2010 r. Wypaliła ona 200 tys. ha buraka cukrowego z 1,6 mln ha zasianych.

Mniejsza produkcja cukru zmusza ten kraj do zwiększonego importu cukru surowego do rafinacji. Rosja sprowadzi ok. 1,98 mln t. tego produktu głównie z Kazachstanu, Kirgizji i kilku innych byłych republik radzieckich. W stosunku do poprzedniego sezonu import wzrośnie o 210 tys. ton.