Z jego wyliczeń wynika, że gdyby plony tego gatunku osiągnęły wartość ok. 60 ton/ha, to zbiory mogą w tym sezonie wynieść ok. 11,4 mln ton. Z kolei produkcja cukru w kampanii 2016/2017 może wzrosnąć do ok. 1,75 mln ton.

Jak sytuacja wyglądała w poprzedniej kampanii? - W kampanii 2015/2016 buraki cukrowe zebrano z powierzchni 171 tys. ha. Przy przeciętnych plonach wynoszących 50,9 ton/ha zebrano 9,4 mln ton korzeni – oszacował Szajner.

Według danych Agencji Rynku Rolnego produkcja cukru wyniosła 1465 tys. ton, w tym 60 tys. ton stanowiła usługowa produkcja dla innych producentów z Unii Europejskiej (Grecja).

- Technologiczny plon cukru wyniósł 8,6 ton/ha, wobec 10,4 t w 2014 r. Produkcja nieznacznie przekraczała krajową kwotę produkcyjną (1405 tys. ton). Producenci cukru na poczet produkcji kwotowej w sezonie 2015/2016 zaliczyli ok. 321 tys. ton cukru pozakwotowego z kampanii 2014/2015. W rezultacie podaż cukru pozakwotowego wynosi ok. 320 tys. ton, który będzie eksportowany przede wszystkim do krajów trzecich – wynika z raportu.

Podobał się artykuł? Podziel się!