Włosi zbyli najwięcej praw do produkcji cukru. Plantatorzy i producenci cukru otrzymali ponad 180 mln euro rekompensat z tytułu zaprzestania produkcji.

Komisja Europejska opublikowała zestawienie, w którym podaje do publicznej wiadomości kraje, które sprzedawały kwoty w sezonach 2006/07 i 2007/08.

W sumie na zmniejszenie produkcji cukru w całej UE wydano ponad 433 mln euro. Najmniej środków otrzymały i co za tym idzie w tych krajach rezygnowano najmniej z produkcji cukru: Finlandii i Szwecji. W zestawieniu nie ma Niemiec.

Belgia 35 884 374,90;
Czechy 13 577 645,07;
Irlandia 41 334 494,40;
Grecja 30 378 440,00;
Hiszpania 23 481 854,41;
Francja 11 213 211,52;
Włochy 182 416 677,67;
Łotwa 10 241 770,00;
Węgry 14 322 322,50;
Holandia 16 642 510,50;
Portugalia 12 149 844,94;
Słowenia 12 024 871,00;
Słowacja 10 800 482,00;
Finlandia 9 865 703,30;
Szwecja 8 884 817,50.
Razem 433 218 919,71.

Źródło: farmer.pl; FAMMU/FAPA