Przyzwyczajenia kulinarne są u Polaków bardzo silne. W pamięci mojego pokolenia wciąż tkwi wspomnienie odmiany Alma. Po ugotowaniu była śnieżnobiała i sypka. Polana tłuszczem ze skwarkami, posypana koprem idealnie komponowała się z kwaśnym mlekiem (obowiązkowo zimnym i  w tym celu przechowywanym w piwnicy). Super obiad w upalne, letnie dni.

Dla młodszych pokoleń to już prehistoria. Dla nich z odmian o białym miąższu pozostał jedynie Irys, ale to już inny smak. Do tej skromnej oferty  dołączyła właśnie Catania. Należy do grupy odmian bardzo wczesnych w typie konsumpcyjnym B (ogólnoużytkowa), o miąższu jasno-żółtym do białego. Wykazuje odporność na raka ziemniaka D-1, oraz mątwika ziemniaka Ro 1+Ro4. Odmiana nadaje się do uprawy pod folią i włókniną. Plon po 45 dniach od wschodów to ok. 18 t/ha. Plon ogólny przy końcu wegetacji sięga 30 t/ha, a handlowy 28 t/ha. Bulwy są wyrównane, gładkie, z płytko umieszczonymi oczkami. Miąższ zawiera ok. 14% skrobi.

Odmiana średnio odorna na parcha. Catania "ucieka"  przed zarazą ziemniaka (jest zbierana przed jej wystąpieniem), nie mniej stwierdzona doświadczalnie jej odporność  na tę chorobę oceniana jest na 4, w  dziewięcio  stopniowej skali.

Właścicielem odmiany jest Europlant Pflanzenzucht z Niemiec. Sadzeniaki będą do nabycia poprzez przedstawiciela hodowcy w Polsce – Europlant Handel Ziemniakami.

Podobał się artykuł? Podziel się!