W celu utrzymania jak najwyższej jakości korzeni buraków cukrowych w całym okresie skupu, istnieje potrzeba i konieczność ich przechowywania w prawidłowo usytuowanych i zabezpieczonych pryzmach. Od tego jak prowadzone będzie przechowalnictwo zależy końcowa masa, polaryzacja i zanieczyszczenie - radzą eksperci Südzucker Polska.

Jakie są cechy prawidłowo uformowanej pryzmy? Zdaniem specjalistów z Krajowej Spółki Cukrowej to:
- lokalizacja przy drodze,
- kierunek ułożenia zgodny z kierunkiem najczęściej wiejących wiatrów,
- zwarta, prosta bez zagłębień,
- wysokość 2,5-3 m,
- szerokość 7-8 m,
- długość zależna od ilości surowca.

Z kolei jak zminimalizować straty podczas przechowywania buraków na polu radzi Südzucker:
- zastosować właściwy materiał okrywający czyli specjalną włókninę wodoodporną,
- stosować prawidłowe techniki okrycia,
- przykrywać pryzmę buraków jak najszybciej zaraz po jej uformowaniu,
- unikać okrywania buraków w temperaturze powyżej 12°C jak i przemrożonych.

Co ważne trzeba pamiętać, że przemrożone buraki są surowcem o małej wartości przerobowej dla Cukrowni . Dodatkowo przemrożone i odtajałe buraki są zanieczyszczeniem i nie nadają się do przerobu.