- Głównym powodem wzrostu produkcji były bardzo korzystne warunki pogodowe w okresie wegetacji buraków cukrowych i kampanii cukrowniczej, które przyczyniły się do wzrostu plonów i poprawy jakości surowca. Istotną rolę odegrały także pozytywne efekty restrukturyzacji i modernizacji podmiotów sektora - czytamy w raporcie.

Gospodarstwa rolne, a także sam przemysł cukrowniczy osiągnęły duży postęp technologiczny, który przyczynił się do poprawy efektywności uprawy i przetwórstwa buraków cukrowych.

Wzrosła nie tylko produkcja, ale też cena. - Średnia cena skupu buraków cukrowych wzrosła w 2011 r. o 26,5 proc. do 144 zł/t i przyczyniła się do poprawy dochodowości produkcji. Wzrost cen znacznie przewyższał wskaźnik inflacji, ale był mniejszy od wzrostu cen skupu zbóż i rzepaku. Czynnikami decydującymi o tak dużej dynamice cen były: korzystny kurs euro przyjęty do przeliczania minimalnej ceny skupu na walutę krajową, wysoka jakość surowca oraz dobra koniunktura na krajowym i światowym rynku cukru - informuje IERiGŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!