Produkcja cukru na świecie została oszacowana na 182,2 mln t, z czego 145,4 mln t będzie stanowić cukier trzcinowy, a 36,8 mln t cukier buraczany. Produkcja cukru ogółem wzrośnie o ponad 8 proc. lub 14,2 mln t. - czytamy w informacjach zebranych przez FAMMU/FAPA.


W sezonie 2010/11 ilość wytworzonego cukru Czarnikow obliczyło na 168 mln t, z czego 135,8 mln t stanowił cukier trzcinowy, a 32,2 mln ton cukier buraczany. Konsumpcja cukru z kolei zdaniem analityków będzie rosnąć mniej dynamicznie od produkcji. Globalne spożycie w sezonie oceniono na 171,9 mln t, czyli o 2 proc. więcej. Wg Czarnikow, wzrost zaopatrzenia cukru powinien skutkować spadkiem jego cen i mniejszą ich zmiennością, co pociągnie za sobą wyższą konsumpcję.