PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wysoka zawartość cukru w burakach – 17,5 - 18 proc.

Wysoka zawartość cukru w burakach – 17,5 - 18 proc.

Cukrownie w Polsce w sezonie 2012/13 mogą wyprodukować 1,85 - 1,9 mln ton cukru - poinformował Krajowy Związek Producentów Buraka Cukrowego (KZPBC). Jako pierwsza kampanię cukrowniczą rozpocznie 4 września cukrownia Miejska Górka, Gostyń i Środa.



KZPBC ocenia, że w tym roku tzw. polaryzacja, czyli zawartość cukru w burakach będzie dosyć wysoka i wyniesie 17,5-18 proc. W ubiegłym roku była ona na poziomie trochę ponad 17 proc. Burakami zostało obsiane 196 tys. ha. Zbiory buraków oceniane są na 11,7 mln ton, a plony na ok. 60 ton z hektara.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki, w sezonie 2011/2012 produkcja cukru wyniosła 1859 tys. t i była o 27 proc. większa niż w sezonie poprzednim. Powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniosła wtedy ok. 190 tys. ha. Średni plon buraków wyniósł ponad 61 ton z ha, a zbiory wzrosły o ponad 16 proc. do 11,6 mln t.

Według KZPBC, jako pierwsze tegoroczną kampanię rozpoczną cukrownie należącego do niemieckiego koncernu Pfeifer& Langen. 4 września ma ruszyć kampania w Miejskiej Górce, w Gostyniu i Środzie (woj. wielkopolskie). Z koncernu Nordzucker pierwsza ruszy cukrownia w Chełmży (woj. kujawsko-pomorskie) - 11 września, i w tym samym dniu rozpoczną pracę cukrownie Cerekiew (woj. małopolskie) i Strzelin (woj. dolnośląskie) należące do koncernu Südzucker. Z cukrowni skupionych w Krajowej Spółce Cukrowej, jako pierwsza rozpocznie kampanię 22 września br. cukrownia Werbkowice (woj. lubelskie).

W ocenie KZPBC, w tym roku plantatorzy mogą dostać za buraki ok. 190 zł za tonę, podczas, gdy w poprzedniej kampanii było to 174 zł za tonę.

Cena buraków zależy od ceny cukru. Gdy średnia cena sprzedaży cukru białego w obecnym roku gospodarczym (czyli od 1 października 2011 do 30 września 2012 r.) przekroczy cenę referencyjną powiększoną o 40 euro (łącznie 444,4 euro/t cukru), to producent cukru zobowiązany jest podzielić się w równym stopniu z plantatorem uzyskaną nadwyżką. Dodatkowe świadczenie finansowe musi zostać wypłacone najpóźniej do 15 listopada 2012 r. - wyjaśnia KZPBC.

Obecnie prognozowaną wysokość tego świadczenia można obliczyć, bazując na szacunkach średniej ceny sprzedawanego cukru w Polsce. Jeżeli przyjmie się, że cukier średnio kosztuje 700 euro za tonę, a jedno euro - to 4,33 zł., to dodatkowo świadczenie wynosi ok. 77 zł/t buraków o zawartości cukru 16 proc., czyli tyle ponad cenę minimalną (114,04 zł) powinni jeszcze otrzymać plantatorzy.

W 2011 r. ceny cukru na rynku krajowym były wysokie, gdyż w handlu detalicznym ich wzrost wyniósł 48 proc., a w zbycie 37-53 proc. Wysokie ceny utrzymały się także w pierwszych miesiącach 2012 r., mimo dużej produkcji w kampanii 2011/2012.

W ocenie ekspertów IERiGŻ, głównym czynnikiem stymulującym wzrost cen jest przede wszystkim dobra koniunktura na rynkach zewnętrznych, której odzwierciedleniem są wysokie ceny światowe. Według KZPBC, drogi cukier w naszym kraju i w UE - to wynik zbyt niskich kwot produkcyjnych, drogiego importu o raz wysokiego eksportu i bardzo niskich zapasów tego surowca.

Zgodnie z przyznanym przez KE limitem Polska może przeznaczyć na rynek krajowy 1,4 mln ton cukru, jego nadwyżka wytworzona ponad ten limit musi być wyeksportowana poza UE lub przeznaczona na cele przemysłowe, np. do produkcji spirytusu. W 2011 r. krajowa konsumpcja cukru wyniosła ok. 1 mln 540 tys. t, co oznaczało konieczność importu tego surowca.

Jak podaje IERiGŻ, zużycie cukru w Polsce spada, w ubiegłym roku konsumpcja była o 2 proc. mniejsza niż rok wcześniej. Systematycznie maleje bezpośrednie spożycie cukru w gospodarstwach domowych (ok. 600 tys. t), które w 2011 r. spadło do bardzo niskiego poziomu ok. 14,16 kg na osobę. Powodem spadku spożycia były zarówno wysokie ceny detaliczne oraz postępujące zmiany modelu konsumpcji - oceniają eksperci.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • zosia 2012-09-04 09:44:55
    słuszna uwaga
  • nie plantator 2012-09-04 09:16:02
    Przecież Miejska Górka i Gostyń to są dwie rózne cukrownie..pisac to trzeba umieć..
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.118.107
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!