Krajowa Spółka Cukrowa planuje w tym sezonie przerobić 4,46 mln ton buraków cukrowych i wyprodukować 685 tys. ton cukru. W poprzedniej kampanii skupiono ponad 4,6 mln ton buraków i wyprodukowano ponad 680 tys. ton cukru.

- Kampania cukrownicza 2013/2014 przebiega zgodnie z założeniami. Wartość technologiczna surowca charakteryzuje się dobrą jakością, o dobrej czystości soków i jak dotychczas, przerób buraków odbywa się bez zastrzeżeń jakościowych - zapewnia Bogusław Mazur, rzecznik prasowy KSC.

Średni plon korzeni wynosi 58,6 t/ha, a średnia polaryzacja 17,36 proc. Średnie zanieczyszczenie buraków od początku kampanii wynosi nieco ponad 9 proc. Polaryzacja skupowa w poprzedniej kampanii ukształtowała się na poziomie 16,7 proc.

KSC prowadzi produkcję w siedmiu oddziałach. Najwięcej buraków skupią: Cukrownia Krasnystaw - przewidywany przerób surowca - ok. 830 tys. ton, Cukrownia Kruszwica - przewidywany przerób surowca - ok. 820 tys. ton i Cukrownia Werbkowice - przewidywany przerób surowca - ok. 700 tys. ton.