PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wysokie plony buraków w grupie cukrowni Pfeifer & Langen

Wysokie plony buraków w grupie cukrowni Pfeifer & Langen Dość korzystne warunki wegetacji buraków cukrowych, pozwoliły na uzyskanie wysokich plonów korzeni; Fot. Anna Kobus

Autor: Anna Kobus

Dodano: 03-01-2017 07:43

Tagi:

Kampania buraczana w cukrowaniach zbliża się do końca. Można więc powoli podsumować miniony sezon. Pierwsze wstępne wyniki kampanii buraczanej podało Pfeifer & Langen. W grupie cukrowni należących do spółki zanotowano zdecydowanie wyższe plony w porównaniu do sezonu ubiegłego.



Informacje podane przez Pfeifer & Langen wskazują, że średnie plony buraków cukrowych i cukru z 1ha z dotychczas rozliczonych dostaw są o około kilkanaście ton wyższe niż te uzyskane w wyjątkowo suchym sezonie wcześniejszym.

Najwyższy średni plon korzeni uzyskano w rejonie Środy Wielkopolskiej. Tam buraki plonowały na poziomie 67 t/ha, średni plon cukru w tym regionie oszacowana na 11,3 t/ha. Niewiele niżej bo na około 66t/ha oceniono średni plon w rejonie plantacyjnym Gostynia. Uzyskano tu jednak najwyższy plon cukru - średnio 11,4 t/ha. Na plantacjach w rejonie okolicach Glinojecka średnio uzyskano 62 t korzeni/ha, a plon cukru - 10,9 t/ha. Najniżej plonowały buraki w okolicy Miejskiej Górki. Oszacowano w tym regionie średni plon na poziomie 59t/ha, a plon cukru na 10,3 t/ha.

Jak podaje LIZ– Rolnicze Doradztwo Buraka Cukrowego, na podstawie rozliczonych dostaw można wywnioskować, że nadal utrzymują się spore rozbieżności pomiędzy wynikami poszczególnych plantatorów. W tym samym rejonie plantacyjnym zdarzały się pojedyncze plantacje z których z 1 ha uzyskano nawet 100 ton korzeni i jednocześnie takie, których średni plon nie przekroczył 50t/ha. Duże zróżnicowanie plonów w tych samych rejonach świadczy o tym, że oprócz warunków pogodowych i wyboru odmiany ogromną rolę odgrywa uprawa, ochrona oraz nawożenie plantacji.

Na wysokie wyniki, szczególny wpływ miały dogodne warunki meteorologiczne sprzyjające od początku burakom cukrowym. Z wyjątkiem suchego września w rejonie plantacyjnym panowały dobre warunki dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Szczególnie wysokie plony odnotowano w przypadku późnych dostaw korzeni.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.102.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!